Hopp til innhold

Slik tar du gode bilder selv

Fra 1. januar i år ble det fritt fram for huseiere å ta seg av salg og annonsering av boligen selv. Men når du skal fotografere leiligheten, er det flere ting du bør ta hensyn til.

bilder til boligannonse "etter redigering"

Slik ser fotograf CF-Wesenbergs ferdigredigerte bilde ut. Legg merke til at utsikten kommer godt fram.

Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven

Skal du selge huset, og vil slippe å betale for fotograf?

Tidligere var det kun profesjonelle aktører som fikk legge inn boligannonser på for eksempel Finn.no, men når er det fritt fram for alle. Hvordan frister du huskjøperne til å velge akkurat din bolig?

– Bildene er svært viktige. Det er de som skal få kjøpere til å få lyst til å gå på visning. Prospektet de får med seg fra visning skal bevare den gode følelsen de hadde når de var i boligen, forteller fotograf CF-Wesenberg.

– Ser boligen tiltalende ut på bildene, vil de gjøre nettopp det.

Les også: Derfor manipulerer de bildene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bilder til boligannonser "proff før behandling"

Slik ser bildet til fotograf CF-Wesenberg ut før det blir behandlet. Han har konsentrert seg om å få med utsikten - resten av bildet lysnes og justeres i etterkant.

Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven

Rydd skikkelig

Det første tipset er at boligen må være ordentlig ryddet før man tar bildene. Ta bort alt som er overflødig.

– En av de tingene folk gjør feil er at de ikke rydder godt nok. Rydd bort alle personlige eiendeler og bilder, sier CF-Wesenberg i Kolonihaven Fotografbyrå.

– Dessuten må folk bli flinkere til å bruke vidvinkel riktig. Man vil ikke at de som kommer på visning skal tenke at boligen er mye mindre enn på bildene.

Les også: Nye regler for budgivning

Velg rett vinkel

CF-Wesenberg påpeker at svært mange boliger - spesielt nye leiligheter - er like. Det er derfor viktig å få fram boligen egenart.

– Ta bilder fra de rette vinklene. Velg en vinkel som får fram romfølelsen. Ikke ta bildene ovenfra og ned, men horisontalt slik at veggene vises vannrett, sier han.

Han forteller at mange tar bilde av det de synes er penest i rommet, for eksempel sofaen.

– Det er rommet som skal selges, ikke møblene. Pass alltid på å få minimum to vegger og tak, sier CF-Wesenberg.

Les også: Neppe priskutt på bolig i sommer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

bilder til boligannonse "proff etter redigering"

Slik ville en amatør tatt bildet. Utsikten, som er viktig i salget av denne hytten, kommer ikke like godt med, og stuen er mørk.

Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven

Fortell boligen din gjennom bilder

Han mener folk må prøve å få fram en fortelling med bildene, som skal lede deg fra rom til rom.

– Hvis du for eksempel tar bilde av stuen - få med peisen. Deretter i neste bilde får du med peisen og spisestuen. Så får du med spisestuen når du fotograferer kjøkkenet. Slik får man en god gjennomfotografert leilighet, der bildene er tatt i forhold til hverandre.

– Husk dessuten å ikke bruke for mye blits, og prøv å få fram det naturlige lyset i rommet. Vi bruker alltid stativ til kameraet, da er det mye lettere å få dette til, sier CF-Wesenberg.

Les også: Rekordhøyt boligsalg i juni

NRK anbefaler

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)