Hopp til innhold

Derfor manipulerer de bildene

Fotograf CF-Wesenberg hevder han var den første som redigerte bildene i boligannonser slik at himmelen, som opprinnelig var grå, ble blå. Manipulering er helt nødvendig, mener han.

Bildemanipulering i boligannonser

Dette var det første annonsebildet som fikk lagt til blå himmel, hevder Wesenberg. Han redigerte det selv da han skulle selge huset sitt i 2002.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

– Grått vær oppleves som lite tiltalende. Svært mange hus er malt i en nøytral farge, som hvit eller grå. Når himmelen er grå, går huset i ett med himmelen. En blå himmel gir en fin kontrast, og oppleves som positiv, sier daglig leder i fotobyrået Kolonihaven, CF-Wesenberg.

NRK.no skrev denne uken om en høyspentmast som forsvant fra en boligannonse etter at fotografen hadde lysnet bildet og satt på blå himmel.

Les også: Slik tar du gode bilder selv

Debatten raste blant NRK.nos lesere, som mener at bildemanipulering er lureri.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Retusjerte bort høyspentmast i boligannonse

Fotografen redigerte bort høyspentmasten i boligannonsen da bildet ble lysnet, og blå himmel satt på.

Foto: Krogsveen/Privat

Blå himmel i Bergen

De siste årene har bildene i boligannonsene blitt penere, og været på bildene har blitt bedre.

Boligannonser på Finn.no fra Bergen

Et søk på boligannonser i Bergen viser mye blå himmel.

Foto: Faksimile

Et tilfeldig søk i boligannonsene viser at himmelen i Bergen stort sett alltid er blå. Dette kan bergenserne kjapt avkrefte, og statistikkene viser at byen har i gjennomsnitt 213 døgn med registrert nedbør årlig.

Les også: Nye regler for budgivning

«Sminker» bildene

Wesenberg bekrefter at de fleste bildene i boligannonsene i dag er manipulert, men påpeker at man må ha god kunnskap om redigeringen for at slike ting ikke skal skje.

– Vi fargekorrigerer, setter på linjer, fikser lyset, og legger til blå himmel. Vi sminker bildet slik at det skal bli mer tiltalende, på samme måte som kvinner sminker seg for å pynte seg, sier han.

– Når en høyspentmast forsvinner har man gjort en dårlig jobb, og når du kan se at et bilde har blitt retusjert, har fotografen eller bildebehandleren gjort en dårlig jobb, legger han til.

Les også: Uenige om privat boligsalg er lurt

Wesenberg hevder denne «sminken» er helt nødvendig fordi potensielle kjøpere i dag «vindu-shopper» på nett i mye større grad enn før.

– Folk ser gjennom boligannonsene, og stopper opp ved et fint bilde, noe som tiltaler dem. Man er derfor avhengig av gode bilder når man skal selge et hus eller en leilighet, mener han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tar ikke bort faste ting

Wesenberg forteller at de ikke fjerner ting som er faste, for ekspempel en høyspentmast i hagen, eller ledninger.

– Jeg tar gjerne bildet i en vinkel som gjør at dette ikke vises, men vi manipulerer ikke bort noe som er der, med mindre det skal bort før huset selges, forteller han.

Les også: - Boligselgere forskjellsbehandles

– For eksempel fjernet jeg grafitti fra bildet av en bygård som skulle selges, men det var fordi selgeren malte bygården før den ble solgt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Manipulering grafitti

Kjøperen skulle male bygården før den ble solgt, derfor fjernet fotografen grafitti og frisket opp fargen også på bildene.

Foto: CF-Wesenberg/Kolonohaven

– Ikke lureri

Wesenberg mener ikke manipulering av bilder er lureri.

– Alle fotografier er jo en manipulasjon og tolkning av noe. Selv om vi fotograferer en dag det er skyet, vet vi jo at det også kan være blå himmel over huset en annen dag, sier Wesenberg, som tror de fleste holder seg på rett side av streken.

– Jeg tror ikke det er mange som manipulerer for mye. I så fall har de for lite kunnskap, mener han.

– Ikke kjøp boligen usett

Forbrukerrådet råder folk til å gå på visning, nettopp for ikke å bli lurt av flotte bilder.

– Styling av bildene må man regne med, så lenge det ikke er direkte villedende. Men vi fraråder folk mot å kjøpe boligen usett, for bildet viser ikke alltid sannheten, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Les også: Rekordhøyt boligsalg i juni

– Det er viktig som forbruker å se gjennom de fine bildene, se på takst, og undersøke skikkelig før man kjøper et hus eller en leilighet, legger han til.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)