Hopp til innhold

Slik justerte vi tv-skjermene

For å gjøre blindtesten mest mulig rettferdig satte vi NRKs sjefsingeniør Per Bøhler til å justere skjermene. Her forteller Per hva han gjorde for å gjøre tv-modellene mest mulig sammenlignbare.

Jusetring av flatskjermene som skal blindtestes.

Flatskjermene er ferdig justert. Her er det bare maskering som gjenstår før blindtesten kan starte.

Foto: Tor Risberg / NRK

- Utgangspunktet for justeringene er at det er valgt hjemme-omgivelser og ikke butikk-omgivelser for fabrikantenes grunnoppsett, forteller sjefsingeniør Per Bøhler.

- Deretter er alle skjermene stilt inn i sort og hvitt med et egnet testsignal slik at sort i bildet skal se likt ut på alle skjermer uten at detaljer i de mørke partiene ikke forsvinner eller at de mørkeste partiene oppleves som grå.

- Lysstyrken i hvitt er satt til akkurat det samme på hver skjerm med en god lysmåler. Videre er fargebalanse satt til "normal" eller "standard" stilling og ikke "varm" eller "kjølig". På den måten kan man også få et bilde av hvordan fabrikantene velger fargebalanse i sine produkter.

Deretter er alle dynamiske kontrast- og fargekontroller slått av og bildemodus valgt til "normal".

Lav skarphet

- Likeledes er alle kretser som fjerner støy og mulige uønskede effekter fra de digitale sendesystemene slått av. Alle disse funksjonene kan påvirke inntrykket i negativ retning for de "feilfrie" bildesekvensene som ble brukt i testen.

- Videre er skarphet satt til en lav verdi fordi bildematerialet i testen har en meget god skarphet i utgangspunktet både i HD-materialet og det som er i standard oppløsning. En overdrevet høy setting av skjermens skarphet kan i slike tilfelle igjen ødelegge helhetsinntrykket, sier Bøhler.

Enkleste innstilling

I diskusjonen etter testen påpekte noen av ekspertene at enkelte av skjermene har som forutsetning for et godt resultat at noen av funksjonene som var slått av eller satt i "normal", bør være slått på for at bildet skal oppleves som virkelig godt.

Imidlertid var det enighet om at en test med alle funksjoner satt til best mulig "opplevd" bilde på alle skjermene ville være en helt annen type test enn den som ble gjennomført, og som ville tatt flere dager å fullføre.

- Min hensikt med å velge det utgangspunktet som er beskrevet er at seeren kan gjøre dette med sin fjernkontroll. Man behøver ikke skaffe seg en forståelse av hva alle mulige valg kan gjøre med bildet, forteller Bøhler.

- Og min egen erfaring gjennom årene siden flatskjermene ble tilgjengelige, er at en slik "grunninnstilling" ofte gir en god seeropplevelse. I tillegg er denne grunninnstillingen svært lik innstillingen av alle skjermer som brukes i NRKs og alle andre kringkasteres produksjon.

- Men en skal også huske at opplevelse av tv-bilder i svært stor grad er en subjektiv sak og har med smak og behag å gjøre, sier NRKs sjefsingeniør Per Bøhler.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)