Hopp til innhold

Bytt deg rikere

Ikke la banken, forsikringsselskapet, mobiloperatøren eller strømleverandøren styre prisshowet. Vi viser deg hvordan du kan bli sjefen.

Forbrukerinspektørene byttedag

BYTTEDAG: 16. november har NRK Forbrukerinspektørene byttesending for å vise at du som forbruker har mye mer makt enn du tror. Her ser vi programlederne Marit Evensen, Christian Strand og Pia Rivelsrud.

Foto: Mattias Müller / NRK

Du kan spare tusenvis av kroner i året ved å utfordre tjenesteselskapene, og det er mye lettere enn du tror.

Her får du oppskriften, steg for steg, på hvordan du går frem.

Få oversikt over hva du har i dag

Før du starter bytteprosessen bør du finne frem dine siste fakturaer og finne ut av hvilke betingelser som er på de avtalene du har i dag.

Regninger bunke

START HER: Sjekk hva du har av avtaler fra før og finn frem fakturaer.

Foto: Camilo Rueda López

Finn ut om jobben din eller fagforeningen har egne avtaler med banker og forsikringsselskaper, de er som regel veldig lønnsomme.

Nederst i artikkelen finner du vår byttekalkulator, hvor du kan regne sammen hvor mye du sparer på å bytte.

Slik bytter du mobiloperatør

Det er enkelt å bytte mobilabonnement. Er du utenfor bindingstid, trenger du kun å kontakte din nye mobiloperatør, velge nytt abonnement, så fikser mobiloperatøren resten. Telefonnummeret ditt blir med selv om du bytter leverandør.

For å finne beste mobilabonnement, kan du for eksempel bruke Tek.no, Mobiltelefoni.no eller Mobilborsen.no

En person holder en mobiltelefon i hånda

BYTT: Ved å bytte mobilabonnement kan du ta med deg mobilnummeret ditt. Det tilhører deg.

Foto: Christine Jensen / NRK

Velg hvor mye data, ringeminutter, SMS og MMS du bruker i måneden for å finne det beste abonnementet for deg.

Ring den nye mobiloperatøren for å bli kunde, eller gjør det på deres nettsider. Du trenger ikke å avslutte ditt gamle abonnement, det gjør den nye operatøren for deg.
Ditt nye SIM-kort får du i posten og du får en SMS når du skal begynne å bruke det.

Hvis du har bindingstid på ditt nåværende abonnement kan du vente med å bytte til det går ut, eller du kan betale deg ut av den.

Slik bytter du strømleverandør

Visste du at to av tre nordmenn betaler for mye for lys og varme? Det er enkelt å bytte strømleverandør. Gjør som følger:

Les av strømmåleren din. Gå inn deretter inn på Forbrukerrådets tjeneste Strømpris, der du kan fylle inn adressen din.

Strømmåler

LES AV: Det er enkelt å bytte strømleverandør og på nettet kan du sjekke hvilken leverandør som passer best for deg.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Velg leverandøren som er best for deg og ta kontakt for å bytte.

Den nye strømleverandøren informerer din gamle leverandør om skiftet, og innen to uker skal du få strømmen fra ditt nye selskap.

Du kan velge mellom spotpris, fastpris og variabel pris. Her finner du en oversikt over hva de ulike prisene betyr for deg.

Unngå avtaler som krever forskuddsbetaling da du kan risikere å tape pengene du har betalt inn dersom strømselskapet går konkurs.

Slik bytter du bank

Du kan spare store summer på bytte bank. Ved å klikke deg inn på bank i Finansportalen.no, kan du finne nye, gode løsninger for deg.

Velg alternativet som er aktuelt for deg og fyll inn nødvendig informasjon. Velg banken som passer deg best i listen.

Penger og bankkort

STORE SUMMER: Ved å bytte bank kan du spare mye hvis du tar deg bryet med å sjekke hva slags tilbud du kan få fra andre.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Prøv å få din nåværende bank til å gi deg bedre betingelser ved å trykke på «Gi banken din en sjanse til å møte tilbudet». Dersom de ikke kan gjøre det velger du start «bankbytte».

Hos forskjellige banker betaler du for forskjellige tjenester. Pass på at banken du bytter til passer dine behov. Det er unødvendig å betale ekstra for tjenester du ikke benytter deg av, som for eksempel bonuspoeng og rabattordninger.

Slik bytter du forsikring

Er du sikker på om forsikringen dekker det du trenger? Det kan du finne ut av på Finansportalen.no.

Fallskjerm-hopping

EKSTREMSPORT: Sjekk om forsikringen din dekker ekstremsport. Det er viktig at forsikringen du har dekker dine behov.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Vit på forhånd hva du trenger at forsikringen dekker. Driver du med ekstremsport dekker for eksempel ikke en vanlig forsikring det. Samtidig er det viktig at du ikke betaler for en forsikring som dekker mer enn nødvendig.

Her velger du videre forsikringen du ønsker å bytte.

Fyll inn informasjonen som kreves og velg forsikringen som er best for deg i listen som kommer opp.

Prøv å få en bedre avtale med ditt nåværende forsikringsselskap ved å trykke på «Gi selskapet ditt en sjanse til å møte tilbudet». Dersom de ikke gjør det tar du kontakt med selskapet som har best forsikring for deg for å bli kunde.

Til slutt kan du fylle inn alle sparetallene dine i NRK Forbrukerinspektørenes byttekalkulator. Den summerer opp og lar deg dele resultatet med vennene dine:

Laster innhold, vennligst vent..

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)