Hopp til innhold

Slik ble trillingenes eksem bedre

Trillinggutta Mads, Jonas og Tobias klødde og klødde. Så ble de endelig smurt lenge nok med de rette kremene. Det største problemet er ofte underbehandling av atopisk eksem.

Trillingene

Nå er trillingene nesten eksemfrie med rett behandling.Til høyre er Mads i fjor, etter at han såvidt hadde vært i kontakt med ull. Det tålte ikke huden hans. Ull irriterer eksemhud veldig.

Foto: Privat/Montasje NRK

Marianne Elsetrønningen og Anders Brøymer fra Bærum hadde allerede to barn, og tenkte: vi går for tredjemann. Men det var ikke bare én baby i magen denne gangen. Det var heller ikke to. Det var tre.

I juni 2012 kom Mads, Tobias og Jonas til verden. Innen jul hadde alle tre gutta utviklet atopisk eksem. Som ble mer og mer plagsom.

Marianne og Anders hadde lite erfaring med atopisk eksem, og læringskurven ble bratt. De begynte tidlig å smøre gutta med fuktighetskrem. Men det ble ikke bedre. Ukene gikk. Månedene gikk. Nattesøvnen gikk også.

– Trillingene var helt desperate, forteller mamma Marianne til NRK Puls. Babyene klødde, klødde og klødde. De våknet 10–15 ganger hver, hver eneste natt. Hele familien sov elendig.

Familien

Marianne Elsetrønningen og Anders Brøymer med sine fem barn.

Foto: Privat

Motstridende informasjon

Det var først da gutta var 8–9 måneder at begynte de å bruke kortison systematisk.

– Jeg kviet meg lenge. Og så fikk jeg veldig motstridende informasjon. Fastlegen sa «kun en uke». Det gjorde barnelegen på helsestasjonen også. Og da jeg fulgte disse rådene, så ble eksemet litt bedre. Men idet vi sluttet etter en uke ble det like ille igjen, forteller trillingmammaen.

Eksem

Her Mads i fjor, etter at han såvidt hadde vært i kontakt med ull.

Foto: Privat

Det var ikke før de tok barna til en hudlege at de fikk beskjed om å fortsette utover en uke med kortison

– Vi fikk vi en seks ukers smøreplan, hvor vi skulle starte med sterk kortison og så gradvis trappe ned på styrken. Det tok endelig eksemet, og livet begynte å roe seg noe. Nettene i hvert fall, smiler Marianne.

Kortisonfrykt

Eksperter NRK Puls har vært i kontakt med forteller om en overdreven skepsis mot bruk av kortison. En frykt som ekspertene nærmest i halvt spøk, halvt alvor kaller nedarvet. De tror frykten stammer fra når de første kortisonsalvene kom på markedet på 1950-tallet. Disse salvene var sterke, og ble noen ganger brukt ukritisk.

Dagens kremer og salver er helt annerledes, og det er retningslinjer for hvordan de skal brukes.

– Det største problemet i dag er underbehandling, ikke overbehandling, sier Teresa Løvold Berents til NRK Puls. Hun er hudlege og forsker ved Oslo universitetssykehus.

Løvold Berents driver eksemskolen ved Rikshospitalet, som er for foreldre til barn med atopisk eksem. De møter foreldre til et førtitalls små barn hvert år.

– Så å si samtlige av disse foreldrene er skeptiske til bruk av kortisonsalve. Foreldrene har hørt om bivirkninger som tynn hud, og stopp i veksten. De hører fra venner og familie at kortison er farlig. Forskningslitteraturen viser at slike bivirkninger kan komme ved bruk av tabletter som inneholder kortison. Ikke salver og kremer.

Teresa Berents

– Det største problemet i dag er underbehandling, ikke overbehandling, sier hudlege Teresa Løvold Berents.

Foto: Privat

Nedtrapping er viktig

Hudlegen forteller videre at de bruker lang tid på å få foreldrene til å komme over denne kortisonskepsisen.

– Et annet problem kan være at enkelte leger ikke er oppdatert på hvordan man skal behandle eksem. Det er forskjell på akutt og kronisk eksem. Kortisonbruk i en uke er for begynnende eksemflekker. Har barnet fått kronisk eksem er behandlingstiden antagelig fire til seks uker med kortisonkrem, nedtrapping inkludert. Nedtrapping er viktig, understreker Teresa Løvold Berents.

Alle universitetssykehusene har kurs for foreldre hvis barn er alvorlig plaget av atopisk eksem. Det er fastlege, hudlege eller barnelege som henviser foreldrene til disse kursene.

Eksem

Nok å gjøre med trillinger i hus. – Jeg er veldig glad for at vi ikke får en reprise med så mye eksem som i fjor vinter, for det tror jeg ikke jeg hadde klart, sier mamma Marianne.

Foto: Privat

Vinteren truer

Det er vinter, og som regel den verste tiden av året for dem med atopisk eksem. Hjemme hos trillingene Mads, Tobias og Jonas går dagene sin vante gang.

Trillingene har ikke vokst av seg eksemet. Likevel er denne vinteren mye bedre enn forrige.

– Hvis vi slurver med smøring, så får de utbrudd med en gang. De er likevel ikke i nærheten av så ille i år som de var i fjor vinter, men det skyldes nok mest at vi er mye flinkere til å behandle det nå. Nå smører jeg med kortison med en gang jeg oppdager en liten eksemflekk. Ellers er det smøring med fuktighetskrem to-tre ganger om dagen. Og bading med olje i vannet hver kveld. Det går MYE badeolje her i huset, ler Marianne.

De klarer å unngå de største utbruddene, og derfor er nattesøvnen til guttene mye bedre også.

– Jeg er veldig glad for at vi ikke får en reprise på fjorårets vinter, for det tror jeg ikke jeg hadde klart, avslutter mamma Marianne.

Mer om trillingene og eksem får du se i mandagens PULS på NRK 1 klokkken 19.45.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)