Hopp til innhold

Slik behandler du juletreet riktig

Husker du fra år til år hva du må gjøre for at juletreet skal beholde nålene helt til tjuende dag jul?

juletrær

Hvordan får du treet til å takle overgangen fra kaldt fortau til varm stue?

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Les også: Vindusvask i minusgrader

Nå som treet forhåpentligvis har kommet vel på plass i stuen, hva skal du gjøre for at det ikke drysser i år? Og hvor lenge kan du egentlig regne med at treet skal holde seg pent?

Les også: Danskene må sykle for å få lys i juletreet

Edelgran mest pop

juletre, juletrepynt

Juletrær kommer i alle grønnfarger og fasonger.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Daglig leder Steinar Haugse i Norsk pyntegrønt har svaret:

– Som en tommelfingerregel sier vi at edelgrener som blir hugget rundt 20. november, skal holde til tjuende dag jul, eller 13. januar. Vanlig norsk gran hugges noe senere, og skal også vare julen gjennom hvis den behandles riktig, sier Haugse til nrk.no.

Han kan fortelle at norske juletreselgere omsetter rundt 1,7 millioner trær i desember, og at det ikke lenger er vanlig norsk gran som er mest populært.

– Jeg vil anslå at rundt 60 prosent av trærne som blir solgt er edelgran, mens vanlig gran og andre tresorter står for de resterende 40 prosent, sier Haugse.

Les også. Årets London-juletre er hugget

Mindre nåledryss

Edelgrener er kjent for å være svært fyldige, med mørkegrønne, blanke nåler som ikke faller like lett av som på den vanlige granen. Likevel er vanlig gran fortsatt førstevalget til de som ønsker seg et smalere tre med den karateristiske «juletrelukten».

Mens de fleste edelgrenene tidligere ble importert fra Danmark, er det nå stadig flere forhandlere som selger norske edelgrener.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Hvilket tre skal du velge?

Bildekarusell: Se hvilke småkryp du kan finne i juletreet

Akklimatisering viktig

Julepyntet tre i skogen

Dette er jo selvfølgelig også et måte å hindre at treet visner.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Men når treet er omhyggelig valgt ut og betalt – hvordan får vi det til å se like bra ut i stuen en uke eller mer senere?

– Mitt beste tips er å akklimatisere treet i for eksempel garasjen eller kjelleren i ett døgn før du tar det inn. Det er jo ofte kaldt i desember, og hvis treet for eksempel går fra ti minusgrader og inn til tjuefem plussgrader, vil det få en reaksjon og miste nåler, forklarer Haugse.

På Norsk pyntegrønts hjemmeside finner vi blant annet disse gode tipsene:

  • Akklimatiser treet i minst ett døgn. Ta av nettet så grenene får rettet seg ut.
  • Sag en tynn skive (2-3 cm) av rotenden før treet settes i juletrefoten med vannbeholder. Det gjør det lettere for treet å ta opp vann.
  • Pass på at juletreet alltid har vann.
  • Unngå å plassere treet for nært varmekilder.

Virker sitronbrus?

– Noen sverger til sitronbrus i vannet for å forlenge holdbarheten på treet. Virker dette?

– Sitronbrusen har samme virkning som pulveret du får med i småpakker når du kjøper snittblomster. Den senker PH-verdien og tilfører sukker. Så ja, det sies å ha en virkning. Et juletre er ikke noe annet enn en diger snittblomst, sier Haugse til nrk.no.

Les også: Ikke alle er enige i at sitronbrus-tipset virker

Men så da, når julen er over og treet skal ut igjen – hva gjør vi da? For mange av oss forsvinner ikke treet ut døren før det er akkurat for sent, med det resultat at halve treet blir liggende igjen på gulvet mellom stuen og døren i form av barnåler.

Denne gangen er det NRK-programleder Øystein Bache sin tur til å komme med gode tips:

Øystein Bache

Øystein Bache fant opp juletreposen for 10 år siden.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Jeg bruker en lang, hvit stoffpølse med renneløkke i begge ender, som jeg trer på stammen før jeg setter på juletrefoten, og snører igjen på toppen. Når julen er over fjerner jeg bare pynten, tar tak i den delen av posen som ikke er snurpet sammen, og drar over treet. Da er det bare å snurpe igjen i toppen og bære det ut uten problemer, forteller Bache til nrk.no.

Selges i butikker

Han kom selv på poseknepet for ti år siden, og har brukt det hver jul siden. I ettertid har også andre kloke hoder kommet på den samme ideen, og satt posen i produksjon.

– Før posen var det jo veldig mye irritasjon rundt dette juletreet, som drysset mye når vi skulle kaste det ut. Nå derimot, er alt bare fryd og gammen, sier NRK-programlederen.

Og når treet endelig er ute? Bor du i byen, er dette måten å gjøre det på.

Hva er ditt råd for å holde treet pent gjennom julen? Og hvordan får du treet ut igjen etterpå? Del dine beste tips her!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)