Hopp til innhold

Skilsmissen gjør deg syk

Et samlivsbrudd er en knallhard påkjenning for helsen. Og det hjelper ikke å finne seg en ny partner.

Skilsmisse
Foto: Sinar 2

Om lag halvparten av norske ekteskap ender i samlivsbrudd.

- En skilsmisse er en stor mental påkjenning. Mange får en skikkelig psykisk knekk, og dette kan også gi fysiske plager, sier samlivsterapeut Liv Sorknes Haadem til NRK.

NRK Puls har tidligere skrevet om at skilsmisse kan forkorte livet betraktelig . Når får funnene støtte av flere internasjonale undersøkelser.

SE NETT-TV: NRK Puls spesial - tema skilsmissebarn

Mer enn tårer

- Et brudd med en partner kan bety store forandringer både økonimisk og sosialt. Kontaktnettet endrer seg, og man kan miste kontakt med svigerfamilie og venner. Og har man barn betyr det en ekstra utfordring, forteller Sorknes Haadem.

Og å bryte med partneren koster mer enn tårer og knuste hjerter, ifølge en forskningsartikkel som ble publisert denne uken i fagtidsskriftet Journal of Health and Social Behavior.

Skilsmisse.
Foto: Sinar 2

LES OGSÅ: Hva er en god skilsmisse?

Kan gjelde livet ut

Helsen til drøyt 8600 middelaldrende amerikanere er analysert ved universitetet i Chicago, og funnene er nedslående for enslige.

Sammenlignet med gifte, har skilte, inkludert enker og enkemenn som har mistet partneren i dødsfall, 20 prosent mer kroniske helseplager som:

IKKE BRUK
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX
  • Hjertesykdommer
  • Diabetes
  • Kreft

Personer som har mistet en partner har videre over 20 prosent mer bevegelseshemming, ifølge forskerne, og kan ha problemer med for eksempel å forsere trapper eller gå til fots over en viss avstand.

De helsemessige konsekvensene av separasjonen kan være synlige livet ut.

LES OGSÅ: - Skilsmisser er et undervurdert samfunnsproblem

Gifte seg på nytt

En tilsvarende forskningsstudie fra 2006 ved blant annet universitetet i Austin, Texas, presenterer liknende funn.

Den konkluderer med at skilsmisse kan ha en irreversibel og ødeleggende effekt på helsen hos begge kjønn, blant annet på forekomsten av hjerte- og karsykdommer.

Dette gjaldt selv om de giftet seg på nytt.

Skilte middelaldrende kvinner hadde 60 prosent større sjanse for å få en hjerte- og karsykdom, sammenlignet med kvinnene som holdt seg i ekteskap.

LES OGSÅ: Ungdom sliter etter skilsmisse

Livskrise

Brudd.
Foto: Colourbox / Colourbox.com

Liv Sorknes Haadem, som jobber på familiekontor, i tillegg til å drive privat praksis, ser daglig effektene av samlivsbrudd.

- Når en partner, som man er vant til å støtte seg til, plutselig blir borte, så innebærer det en stor omveltning i livet. Vi kaller det en livskrise. Ved store påkjenninger kan immunforsvaret svekkes og sykefraværet på jobben kan øke, forteller samlivsterapeuten til NRK.

Hun legger imidlertid til at om man ser bort fra funnene i disse undersøkelsene, så er ender ikke alle skilsmisser i ulykke.

- For noen går en skilsmisse helt greit. For andre er den Guds lykke, for eksempel der det var vold eller mye negativitet i forholdet. Det er ikke alltid nattsvart, mener Sorknes Haadem.