Hopp til innhold

Skam for gutter å ha en «jentelidelse»

Mange gutter vil gjerne trene mye og ha lite fett kroppen. Andreas Haugen fikk anoreksi, og ble så syk at han holdt på å dø.

Andreas Haugen

Andreas Haugen synes gutter med anoreksi bør få mer oppmerksomhet. – Når jeg ser i speilet, ser jeg en stor gutt som er overvektig og godt kan gå ned noen kilo, sier han.

Foto: Gustav Iden / NRK

– Jeg følte at jeg var uovervinnelig, og levde på en rosa sky. Da jeg sluttet å spise, klarte jeg det uoppnåelige, sier Andreas Haugen (20) til NRK Puls. Han ønsker å dele sin historie for å gi gutter med anoreksi et ansikt.

For fire år siden kollapset han. Da hadde han ikke spist på seks uker.

Fredrikstad-gutten ble født med en ekstra nyre og var mye plaget med magesmerter. Fram til han var 15 år var Andreas lite aktiv og mye borte fra skolen. Så ble han operert og ville ta tilbake livet.

Han begynte å trene og ville gå ned i vekt, men ble aldri fornøyd.

Mange ser på anoreksi som en jentesykdom. Men også gutter kan kjenne spiseforstyrrelser på kroppen. I Puls møter vi Andreas som gir oss et innblikk i hvordan han lever med sykdommen. I femte episode av Ahmed og Team Physix går en av medlemmene på en smell både sportslig og privat. Programleder Helene Sandvig.

SE VIDEO: Se Andreas fortelle si historie på Puls.

Store mørketall

– Når det gjelder spiseforstyrrelser er det langt høyere mørketall blant menn enn blant kvinner. Dette kan skyldes skamfølelse, stigmatisering og mangelfull diagnostisering, sier Lars Halse Kneppe. Han er psykolog og har skrevet hovedoppgave om menn og spiseforstyrrelser.

– Kriteriene som brukes for å finne ut om du har spiseforstyrrelser, er utviklet i møte med kvinnelige pasienter. Dermed faller menn ofte utenfor og får ikke hjelpen de trenger, forteller Kneppe.

Kvinner blir ofte oppfordret til å søke hjelp, eller tar selv kontakt med behandlingsapparatet. Menn opplever sjeldent tilsvarende press fra folk rundt dem, fordi omgivelsene er dårligere til å gjenkjenne sykdommen hos dem.

Vanskelig for foreldrene

 Anne-Grete Vik Haugen

Anne-Grete Vik Haugen er mor til Andreas. Hun skjønte at noe var galt, men tenkte ikke på anoreksi i begynnelsen.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

– Jeg visste at noe var feil, men det var ikke naturlig å tenke anoreksi sånn umiddelbart. I hvert fall ikke når du har en gutt, forteller moren til Andreas, Anne-Grete Vik Haugen til NRK.

– Det var en ganske lang prosess før jeg skjønte hvor alvorlig det var i ferd med å bli, sier hun.

Nå jobber Andreas med å gå opp i vekt og få et normalt forhold til mat. Han har fortsatt et stykke igjen.

– En viktig del av sykdommer er å innse at man er syk. Først da kan du bli frisk, sier Andreas.

Se Puls i kveld om menn med spiseforstyrrelser. NRK 1 kl. 19:45

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)