Hopp til innhold

– Fint lite av det garnet vi kjøper er av norsk ull

Tror du det bare er norsk ull i norsk garn? Det er det faktisk ikke.

Garn

GARN: Vi har strikkedilla her i Norge, men det er ikke alltid norsk ull i det norske garnet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

I fjor kjøpte vi garn for over 1,5 milliarder kroner og vi strikker som aldri før. Men det er ikke alltid norsk ull i norsk garn.

Tone Skårdal Tobiasson

Det å vite opphavet på ulla har stor verdi for strikkeren, mener Tone Skårdal Tobiasson.

Foto: Arne Fredrik Næss / NRK

– Det er nok fint lite av det garnet vi kjøper som er av norsk ull. Problemet er at det er veldig vanskelig for forbrukeren å finne ut hva som er laget av hva, sier ullentusiast og medforfatter av boken «Ren ull», Tone Skårdal Tobiasson.

Tror det er norsk

Over kafebordene på Storosenteret høres knitringen fra strikkepinnene.

– Dette garnet heter Easy, så det er saueull. Det er vel fra Norge regner jeg med siden det er Sandnes Garn, forteller Astrid Strømsnes.

Tove-Mette Dimmen strikker med garnnøstet Baby Panda. Hun er opptatt av å kjøpe norsk ull og strikker med garn fra Rauma Ullvarefabrikk.

Strikkekafe Storo

STRIKKEDILLA: På Storo i Oslo strikkes det på kafeen, men en stikkprøve der viser at ikke alle er klar over at garnet de strikker med kan være fra utlandet.

Foto: Hallvard Tvete / NRK

NRKs Forbrukerinspektørene har sett nærmere på hvor mye norsk ull det er i norsk garn.

Rauma ullvarefabrikk, som er Norges nest største produsent av garn, opplyser til NRK at 75 prosent av garnet de selger er laget av norsk ull. Garnnøstet Baby Panda, som Tove-Mette bruker, er laget av utenlandsk ull.

En annen stor garnprodusent, Dale Garn, opplyser til NRK at 0,5 prosent av garnet de selger er laget av norsk ull.

– Litt grov

Av dem som spinner garn i Norge er Sandnes Garn størst. Kun 21 prosent av garnet de selger er laget av ull fra norske sauer. Resten av ulla kommer fra Sør-Amerika og Australia, deriblant ulla til garnet Easy.

– Norsk ull har fin kvalitet, men den er litt grov, sier Terje Hovland.

Han er produksjonssjef hos Sandnes Garn og forteller at jo grovere ulla er, jo mer sannsynlig er det at folk syns den klør.

Sandnes Garn kjøper hovedsakelig ull fra Sør-Amerika, men skriver ikke på etikettene hvor ulla kommer fra fordi det kan variere.

– Det ville kostet oss mye hvis vi må kaste alle etikkene som vi har bestilt, og som har feil land. Derfor skriver vi ikke hvor ulla kommer fra, forklarer produksjonssjefen til NRK.

En annen garnleverandør, Viking of Norway, har ikke norsk ull i garnnøstene sine, men har norske flagg på nøstene sine.

Ivar Ullebust

ÅPEN: Viking garn har ull fra utlandet, noe de er åpne på, sier Ivar Ullebust.

Foto: Brynjar Widerøe / NRK

– Jeg føler ikke at det er å fordreie sannheten. Vi legger ikke skjul på at vi produserer andre plasser, sier daglig leder i Viking of Norway, Ivar Ullebust.

«Made in China» står det på mange av nøstene deres.

– Det er ikke normalt å skrive på etiketten hvor ulla kommer fra. Det er det ingen som gjør, sier Ullebust.

Også han sier at den norske ulla er grov og at mange opplever at den klør.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)