Legger ned garnproduksjonen på Dale

Den tradisjonsrike tekstilbedriften Dale Garn legger ned produksjonen etter 135 år. – En del av bygdens sjel skjæres vekk, sier ordføreren.

Dale Garn produksjon

LEGGER NED: Rundt 20 ansatte mister jobben når garnproduksjonen nå skal legges ned på Dale.

Foto: Brynhild Steine / Avisa Hordaland

Administrerende direktør Tor Henrik Knutsen i Gjestal AS, som ved årsskiftet overtok som eiere av Dale Garn, bekrefter fredag ettermiddag overfor Vaksdalsposten at de har bestemt seg for å legge ned garnproduksjonen.

Det verste er jo det med identiteten dalingene har knyttet til tekstilproduksjon.

Eirik Haga, ordfører i Vaksdal

– Ved gjennomgang av kalkyler og budsjett for 2014, ser vi at dagens driftsmodell ikke kan gi positive tall. Det må derfor drastiske endringer til. Styret har diskutert en ny driftsmodell som betyr nedlegging av all produksjon, og 100 prosent import av garn, skriver han til avisen.

Nedleggingen av produksjonen betyr at mellom 20 og 25 av de rundt 35 ansatte mister jobben, opplyser Knutsen til NRK fredag kveld.

Dale Garn ble grunnlagt i 1879. På sine nettsider skriver de at fabrikken er «en ledende produsent av garn og strikkeplagg». I 2011 og 2012 omsatte bedriften for vel 40 millioner hvert av årene, og gikk mellom 3 og 4 millioner i underskudd.

– Ikke mulig å få positivt resultat

Eirik Haga

SJELEN FORSVINNER: – Når det kom nye eiere inn, var mitt inntrykk at man skulle fortsette produksjonen. Å miste 20 arbeidsplasser er ganske vesentlig for kommunen, sier ordfører Eirik Haga.

Foto: NRK

Gjestal AS omtaler seg selv som en av Norges ledende garngrossister. Selskapet holder til i Oltedal, ca. 40 km. sør for Stavanger. Da de overtok Dale Garn, sa styrelederen følgende i en pressemelding:

– Dale har helt siden 1879 produsert garn av høy kvalitet, og det er med stolthet vi bringer denne lange historien videre.

Kun en måned senere går det altså mot slutten for garnproduksjonen på Dale.

– Dale Garn har hatt flere år med negative resultater. Vi trodde det skulle være bedring i situasjonen nå, men etter at vi har kjøpt dem så ser vi at resultatet for 2014 kommer til å bli mye dårligere enn vi hadde trodd. Og når vi analyserer driften, så ser vi at det ikke er mulig å få positivt resultat med dagens modell, sier Knutsen til NRK.

Vil snu fra millionunderskudd til pluss

Dermed blir løsningen å kutte produksjonen og heller importere garn. De ansatte ble informert om nedleggingsplanene i dag.

– Det rammer hovedsaklig dem som jobber i produksjonen. Vi snakker om mellom 20 og 25 personer som vil bli overflødige, og det er relativt dramatisk for Dale Garn og bygden, sier Knutsen.

– Hvordan mottok de ansatte budskapet?

– Det kom nok som en stor overraskelse for de fleste, samtidig som jeg tror at de fleste også visste at noe måtte gjøres.

– Hvor mye sparer dere på å kutte produksjonen og heller importere garn?

Det kom nok som en stor overraskelse for de fleste.

Tor Henrik Knutsen, styreleder i Gjestal

– Vi har et mål om å gå med overskudd, og det blir en vesentlig endring i resultatutvikling ved å importere. Vi har andre selskaper som vi eier som har en tilsvarende modell og har fått veldig gode resultater med det.

– Hvorfor går det kun en måned fra dere overtok, og sa at dere skulle bringe historien videre, til denne nyheten kommer?

– Vi har vel vært klare på fra dag én at forutsetningene for å drive videre var at det skulle kunne drives lønnsomt. Når vi gikk inn og så på driften, så var det ikke grunnlag for å holde på dagens drift, og da blir det gambling å holde det gående, sier Knutsen.

– Har et ansvar for lokalsamfunnet

Knutsen regner med at de fleste kommer til å jobbe i alle fall et halvt år fremover før produksjonen stoppes.

– Det er jo aldri kjekt å stå foran ansatte og gi en slik beskjed. Samtidig så føler jeg at her var alternativet å la det flyte videre og la samtlige arbeidsplasser gå tapt. Nå bevarer vi ca. ti arbeidsplasser. Vi har også vist gjennom det vi har gjort med Gjestal at vi kan klare å skape arbeidsplasser, innen markedsføring, design, butikkutvikling, og så videre, sier Knutsen.

Han lover at de ikke har planer om å legge ned eller flytte hele Dale Garn fra Dale og Vaksdal kommune.

– Vi har jo et ansvar for lokalsamfunnet, og vi ønsker jo at bedriften skal være lokalisert på Dale videre, sier styrelederen.

– Skjærer vekk en bit av sjelen

Ordfører i Vaksdal kommune, Eirik Haga, synes dagens nyhet er trist.

– Vi har jo vært vant til å leve med at en sliter i tekstilindustrien, og i garnproduksjonen er det små marginer. Men når det kom nye eiere inn, var mitt inntrykk at de skulle fortsette produksjonen. Så dette var veldig overraskende, sier han til NRK.

Ifølge Haga har rundt 300 arbeidsplasser forsvunnet fra tekstilindustrien på Dale siden årtusenskiftet.

– For hver liten del av tekstilindustrien som forsvinner, skjærer en vekk en bit av sjelen til Dale. 20 arbeidsplasser er ganske vesentlig i en kommune der det ikke er så lett å få nye jobber, men det verste er jo det med identiteten dalingene har knyttet til tekstilproduksjon, mener ordføreren.