Samlivsbrudd på helsa løs

Det er hjelp å få. Samtalegrupper kan lindre smertene.

Brudd.
Foto: Colourbox / Colourbox.com

Jo mer overraskende et samlivsbrudd kommer, jo vanskeligere blir det. Men også den som tar initiativ til å bryte ut av forholdet kan slite etter bruddet.

Det forklarer generalsekretær Stein Hardeng i Kirkens familievern.

Angst og depresjon

Både norske og utenlandske studier viser at samlivsbrudd kan føre til angst og depresjon. Det øker risikoen for selvmord. Og sykefraværet er forhøyet i tiden før og etter bruddet.

- Noen ganger vil en sorgreaksjon gå over etter kort tid, men andre ganger kan det bli en uforløst sorg. Noen blir bitre, og jeg pleier å si at bitterhet er størknet aggresjon. Det er aggresjon som har satt seg fast og som forurenser livet for den det gjelder og for omgivelsene, sier Stein Hardeng.

Les også: - Likestilling på barnas bekostning

Noen å snakke med

Han har erfart at mange blir gående alene med sine tanker i en tid da de trenger mennesker å snakke med.

- Jeg tror omgivelsene forstår at man kan ha det vanskelig etter et samlivsbrudd. Men noen ganger er de redde for å ta parti, og da nøler de med å ta kontakt med både han og henne. Det fører til avskalling i nettverket. Man mister svigerfamilie, kanskje noen venner blir borte, og man har selvfølgelig mistet samboeren eller ektefellen sin. Det kan være en tøff omstilling, sier Hardeng.

Smertelindring

Han har erfart at samtalegrupper kan lindre smertene for nyskilte og få sorgprosessen til å gå raskere over.

Kirkene i Oslo og Bærum har i flere år arrangert grupper under navnet "Sorgen det ikke sendes blomster til".

Les også: - Vent med ny familie i tre år

Nytt nettverk

Her møter nyskilte ektepar og samboere andre i samme situasjon og kan dele sine erfaringer og få nyttige råd for hvordan man skal møte både praktiske og følelsesmessige utfordringer.

- Et mål er å legge samlivsbruddet bak seg, og komme videre i livet, et annet er å skaffe et erstatningsnettverk. I tillegg har vi fokus på barna, slik at de skal lide minst mulig. Det å få tilbakemeldinger på hvordan man skal takle barna, kan være med på å redusere konfliktnivået etter samlivsbruddet, sier Stein Hardeng.

Informasjon om samtalegruppene finner du på www.samlivsbrudd.org .

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.