Hopp til innhold

Han kan dø av et vepsestikk

Rune Aae havnet i livsfare da han fikk vepsestikk i voksen alder. Hvert år tar vepsen livet av en til to personer.

Rune Aae

STUKKET FØR: Rune Aae hadde blitt stukket mange ganger før, siden han er mye i friluft. Men først for fem år siden fikk han en allergisk reaksjon. Her har han veps på hånden, og det går helt fint fordi han holder seg i ro.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Mens de fleste av oss er mest bekymret for å bli stukket av veps fordi det gjør vondt, er andre på vakt mot vepsestikket som kan setter livet deres i fare.

Rune Aae ble superallergisk i voksen alder og da sto det om livet.

– Plutselig ble helt alt lyst, pupillene åpnet seg og det kjentes som om tennene skulle falle ut. Tunga hovnet opp og jeg ble helt nummen i hele kroppen, forteller han om det dramatiske stikket for fem år siden.

Rune Aae

OVERALT: Vepsen er overalt på tomta til Rune Aae, og i stedet for å vifte og veive, forholder han seg rolig. Hele plommetreet er fullt av veps.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Klarte ikke å snakke

Biologen var alene i skogen da han ved et uhell kom bort i et vepsebol.

– Brått kom en sky av veps, som følte seg truet. Jeg ble stukket på armen, og alt skjedde i løpet av et par minutter.

Aae ringte umiddelbart til 113, men klarte ikke å gjøre seg forstått fordi tunga var blitt så tjukk.

Veps

NYSGJERRIG: Rune Aae har studert vepsen gjennom kameralinsen, og er ikke redd for å være i nærheten av veps. Her er et av bildene hans.

Foto: Rune Aae

Han klarte til slutt å oppgi telefonnummeret til en person som visste hvor han var, og luftambulanse ble sendt.

– Jeg husker ikke så mye av det som skjedde, men skjønte med en gang at jeg hadde fått en allergisk reaksjon.

I stedet for å frykte vepsen, har han lært seg å leve med den. Og han er ikke redd for å ha nærkontakt.

Vepsebol

TRUET: Kommer vi for nær bolet, føler vepsen seg truet og går til angrep. Aae har to vepsebol på tomta si, og tar bilder av dem uten å forstyrre vepsen. Da blir han heller ikke stukket.

Foto: Rune Aae

– Hvis man ikke provoserer den, gjør den oss ikke vondt, forklarer allergikeren, som nå alltid går rundt med to adrenalinpenner i nærheten.

– Ring 113

Vepsestikk kan være dødelig, bekrefter Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved skadedyrkontrollen i Folkehelseinstituttet. Han har sett på hvor mange som dør av vepsestikk.

Preben Ottesen

DØDELIG: Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet har sett på dødeligheten her i landet. I gjennomsnitt dør en til to personer hvert år av vepsestikk.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Vi anslår at det er en til to personer som dør hvert år i Norge. Noen år kan det være null, mens andre år flere. Men gjennomsnittet havner på 1,3, forklarer han.

Det finnes ingen tall på hvor mange som er allergiske mot vepsestikk, men slik kan du vite at du er allergisk mot veps.

Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet bekrefter at det står om tid.

– Først og fremst må man holde seg i ro. Ring 113 og sett adrenalinsprøyte umiddelbart. Alle som har en kjent allergi har som oftest to sprøyter, så sett den neste kort tid etter. Det er bedre å ringe til 113 en gang for mye, sier Bistrup.

Symptomene er som oftest svimmelhet, hevelser i munnen, problemer med å puste eller elveblest over hele kroppen.

Astma- og allergiforbundet (NAAF): Anna Bistrup, helsefaglig rådgive

HASTER: Helsefaglig rådgiver i Astma - og allergiforbundet, Anna Bistrup, sier det er viktig å holde seg i ro og være på mot symptomer som svimmelhet og hevelser i munnen.

Foto: Line Fosse Vogt / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)