Hopp til innhold

– Gi vepsen en dask

Nå er vepsen på krigsstien. Her får du tipsene som holder plageånden unna både deg og maten din.

Veps

SULTEN: Vepsen er spesielt aggressiv på sensommeren, for da er den arbeidsledig og skal ikke lenger finne mat til larver, men kun til seg selv. Derfor er vår mat ekstra attraktiv.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

En deilig middag på verandaen i ettermiddagssola, blir fort et mareritt når vepsen vil ha en bit av maten din. Du er ikke alene om å være lei aggressiv veps på sensommeren.

– Uansett hva du gjør, ikke fekt rundt deg. Da jager du opp vepsen til et høyere gir, og den flyr fortere og blir enda mer masete, sier avdelingsdirektør ved skadedyrkontrollen i Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen.

– Blir fortumlet og får sjokk

Skadedyreksperten forteller om en mer eller mindre arbeidsledig veps, for på sensommeren har vepsen få oppgaver. I stedet for å sanke mat til larvene i bolet, jakter den nå på mat til seg selv. Og karbohydratene i maten din er deres bensin.

Preben Ottesen

TIPS: Preben Ottensen har flere tips til hvordan du kan få bukt med aggressiv veps.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Nå er de ekstra innpåslitne, og de er spesielt glade i sukker. Drikker du øl, brus eller spiser for eksempel syltetøy, blir vepsen fort nærgående.

En vanlig reaksjon er å slå rundt seg og fekte, for å få vepsen bort fra maten. Men Ottesen har et helt annet råd på lur.

– Sitt helt rolig, og hold hånden foran ansiktet ditt. Når den nærmer seg gir du den en rask dask. Da stikker den av, forklarer han, og fortsetter:

– Da blir den nemlig så fortumlet og får et sjokk av rappet du gir den, at den pleier å holde seg unna.

Ottesen mener vepsen ikke er grunn til ikke å spise ute, men sier det er viktig at du følger med på mat og drikke, så du ikke får vepsen i munnen.

– De aller fleste tåler vepsestikk, og det sies at vi tåler opp til 50 vepsestikk, men ikke alle tåler stikk.

– Hovner opp

Blir du eller barnet ditt stukket av veps, er det viktig å holde seg i ro, forklarer Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

Anna Bistrup

BEHOLD ROEN: Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet sier det er viktig å beholde roen hvis man blir stukket av veps.

Foto: NAAF

Hvis man blir veldig opprørt og begynner å veive med armene, kommer giften fortere ut i blodbanen og du blir raskere syk. Hold også stikkstedet under hjertenivå. Du kan også vaske stikket med litt pyrisept eller legge på litt is, sier hun.

Får du derimot vepsestikk i munn eller svelg, må du følge ekstra med.

– Vær ekstra påpasselig ved vepsestikk i bløtvevet i munnen, for du kan få en lokal reaksjon som gjør at du hovner opp.

Er du allergisk mot vepsestikk, kan det være skummelt, sier hun.

Da kan reaksjonen komme umiddelbart i form av hevelser, pusteproblemer, blodtrykksfall og høy puls. Man kan også miste bevisstheten.

– Da må du oppsøke lege umiddelbart eller ringe 113, hvis du ikke har adrenalinsprøyte med motgift med deg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)