Hopp til innhold

Risiko for blodpropp ved bruk av disse pillene

Statens legemiddelverk advarer nå om økt risiko for blodpropp ved bruk av pillene Diane, Zyrona og Feminil.

Diane

Det er Det europeiske legemiddelverket som har gått igjennom all tilgjengelig informasjon og funnet ut at det er en risiko for blodpropp ved bruk av Diane, Zyrona og Feminil.

Foto: François Destoc / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Diane

Diane brukes i hovedsak mot kviser.

Foto: François Destoc / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Legemidlene Diane, Zyrona og Feminil fås bare på resept fra lege og brukes til behandling av kviser.
På grunn av hormoninnholdet i tablettene virker de også som p-pille. For unge kvinner med både kviser og prevensjonsbehov har de vært regnet som «to fluer i en smekk». Tablettene brukes også mot hormonforstyrrelse med økt hårvekst.

Til sammen 17.800 kvinner i Norge bruker disse pillene.

Det er Det europeiske legemiddelverket som nå har gått igjennom all tilgjengelig informasjon, og funnet ut at det er en risiko for blodpropp ved bruk av disse legemidlene, melder Legemiddelverket.

Kun mot alvorlige kviseproblemer

Morten Finckenhagen, overlege ved Statens Legemiddelverk

– Kun de med moderate til alvorlige kviseproblemer skal heretter bruke disse legemidlene, sier Morten Finckenhagen, overlege ved Statens legemiddelverk.

Foto: Statens legemiddelverk

– Trolig er det en del kvinner med små hudplager som benytter disse preparatene. Vi anbefaler nå at disse pasientene bruker lokalbehandling, og heller velger en p-pille med lav risiko for blodpropp hvis de også trenger prevensjon, sier Morten Finckenhagen, overlege ved Statens Legemiddelverk, til NRK.no.

– Det er kun de med alvorlige plager som fortsatt kan vurdere å bruke det i samråd med lege, i følge overlegen.

Han sier at det er viktig at pasient og lege må ta en risikovurdering i forhold til dette.

– Dette er svært fornuftige råd, sier Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin, til NRK.no.

–Det å få blodpropp er en alvorlig sykdom, og det er kjempeviktig at det informeres om risikoen, slik Statens legemiddelverk nå gjør, fortsetter hun.

Turid Thune

Turid Thune, leder i Norsk hudlegeforening, synes at dette er en grei presisering av regelverket.

Foto: Privat

Også leder i Norsk hudlegeforening synes at dette er en grei presisering av regelverket.

– Dette skaper ikke noe problem for oss dermatologer. Stort sett har Diane blitt brukt på denne måten for kvinner med akne og mannlig hårvekst. Diane har aldri vært førstevalg ved behandling av akne, men har vært et preparat vi har hatt i bakhånd når vi ikke har kommet til målet med lokalbehandling, sier Turid Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus, til NRK.no.

Trukket tilbake

I Frankrike har de sluttet å selge Diane, Zyrona og Feminil, etter at det ble kjent at det var fare for blodpropp.

– Dette er en overdreven reaksjon, påpeker Morten Finckhenhagen i Statens Legemiddelverk.

Han forteller at det er unødvendig at de som er ordentlig rammet av kviseproblemer mister et så godt behandlingstilbud.

– Det finnes nemlig få alternativer mot alvorlige kviseproblemer, så i slike tilfeller er det viktigste å være klar over risikoen, og veie det opp mot nytten, sier Morten Finckenhagen.

– Det er likevel viktig å opplyse om at dersom du får symptomer som tung pust, hevelser i leggene og smerter i brystet, er det tegn på blodpropp og du må kontakte lege, fortsetter legemiddeleksperten.

– Endrer pakningsvedlegget

NRK.no har kontaktet alle de tre produsentene av legemidlene Diane, Zyrona og Feminil.

– Det er viktig at de legene som skriver ut Diane er klar over risikoen, og at de ikke foreskriver medikamentet til risikogrupper. sier Anna-Carin Stark, kommunikasjonssjef i Bayer Pharma, som produserer Diane, til NRK.no.

Anna-Carin Stark, kommunikasjonsjef i Bayer Pharma

Anna-Carin Stark, kommunikasjonssjef i Bayer Pharma, som produserer Diane.

Foto: Bayer Pharma

Diane er brukt av svært mange kvinner i mange år, og nytten av legemiddelet overstiger risikoen, fortsetter Bayer Pharmas kvinne.

Produsenten av Zyrona svarer følgende:

– Dette krever at vi endrer informasjonen i pakningsvedlegget, og det forholder vi oss til, sier Sverre Haugen til NRK.no. Han er daglig leder ved Orifarm Generics, som er Zyronas produsent.

Også Sandoz, som produserer Feminil, vil nå oppdatere produktinformasjonen i tråd med de europeiske anbefalingene.

– Vi er forpliktet til å sikre at pasientene får de mest relevante og oppdaterte opplysningene om produktene våre. Sikkerhet og velvære er fortsatt vår fremste prioritet, sier kommunikasjonssjef Neil Moorhouse i Sandoz.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)