Hopp til innhold

Klarer du å stille riktig diagnose?

En av legens viktigste oppgaver er å finne ut hva som feiler pasientene. Kunne du vært lege? Ta testen!

Klarer du å stille riktig diagnose?

Hvor god er din medisinske kunnskap?

Illustrasjon: Anja Oppen / NRK

1/10 Hvilken diagnose fikk Kafia?

Kafia
Illustrasjon: Anja Oppen / NRK

Kafia var 22 år da hun fikk noen voldsomme smerter i magen. Magesmertene kom anfallsvis, og var alltid verst om natten. En ultralyd måtte til for å stille riktig diagnose. Sykdommen er vanligere blant kvinner enn menn. Hva var diagnosen?

2/10 Hvilken diagnose fikk Geir?

Geir
Illustrasjon: Anja Oppen / NRK

Geir satt og jobbet hjemme foran PC-en da han plutselig kjente smerter i høyre øye. Kona, som var i nærheten, kunne ikke se noe spesielt. Men, etter noen minutter ba hun han smile til henne. Kona så nå at Geir var skjev i høyre del av ansiktet, og så bar det rett til sykehuset. Sykdommen skyldtes en skade av ansiktets bevegelsesnerve. Hva var diagnosen?

3/10 Hvilken diagnose fikk Kari?

Kari
Illustrasjon: Anja Oppen / NRK

Da Kari kjøpte hytte sammen med mannen sin, gikk drømmen om ei lafta tømmerhytte på fjellet i oppfyllelse. Med hytta fulgte både vedskjul og båthus, som Kari rengjorde med feiekosten. Etter tre uker fikk hun en dundrende hodepine og høy feber. På sykehuset oppdaget de at nyrefunksjonen var redusert til 70 prosent. Hvilken diagnose fikk Kari?

4/10 Hvilken diagnose fikk Magnus?

Magnus
Illustrasjon: Anja Oppen / NRK

Som 13-åring merket Magnus at kroppen hans var veldig slapp, og han fikk blå ringer under øynene. Etter blodprøven hos fastlegen ble han sendt rett på sykehuset. Her fikk han blodoverføring og det ble tatt beinmargsprøve. Situasjonen var livstruende, men etter en beinmargstransplantasjon ble Magnus frisk. Hva var diagnosen hans?

5/10 Hvilken diagnose fikk Luka?

Luka
Illustrasjon: Anja Oppen / NRK

For 13 år siden ble Luka født med en arvelig tilstand som har rammet flere av kvinnene på morssiden. Diagnosen ble bekreftet ved en ultralydundersøkelse, og hun måtte ligge med en myk pute (Frejkas pute) mellom bena i tre måneder. Løping står ikke høyt på Lukas favorittliste, og hun har større sjanse for å få slitasjegikt når hun blir eldre. Hvilken diagnose har Luka?

6/10 Hvilken diagnose fikk Jacob?

Jacob
Illustrasjon: Anja Oppen / NRK

Da Jacob var 16 år fikk han plutselig rykninger i fingrene på venstre hånd. Han trodde det var noe forbigående, men rykningene spredte seg etter hvert til hele armen. Da legene fant ut at han hadde hatt en streptokokkinfeksjon i forkant, kom de frem til diagnosen, som er svært sjelden å se i Norge i dag. Hva feiler det Jacob?

7/10 Hvilken diagnose fikk Maren?

Maren
Illustrasjon: Anja Oppen / NRK

Da Maren var sju år fikk hun kikhoste. Fordi hun hadde astma i tillegg, måtte hun ta ekstra mye medisin. Etter hvert ble hun veldig slapp og dårlig, og fikk mørke ringer under øynene. Hun sluttet å vokse, og etter et halvt år fant legene ut at hun hadde alt for lite kortisol. Sykdommen er veldig sjelden å se hos barn. Hva feiler det Maren?

8/10 Hvilken diagnose fikk Odd Martin?

Odd Martin
Illustrasjon: Anja oppen / NRK

Da Odd Martin var midt i 40-årene opplevde han at kroppen ikke fungerte som normalt. Etter en svømmetur i varmtvannsbassenget var han helt pumpa etter bare 25 meter. Kollegene han var sammen med sa han var blek og burde oppsøke lege. Etter å ha blitt undersøkt med koloskopi fant legene ut hva som var galt. Hvilken diagnose fikk Odd Martin?

9/10 Hvilken diagnose fikk Hilde?

Hilde
Illustrasjon: Anja Oppen / NRK

En dag for tre år siden begynte Hilde å føle seg slapp og kvalm. Hun fikk feber og hodepine, og utover uka ble symptomene verre, og hun begynte å kjenne smerter i nakken. På legevakten tok de ulike prøver av henne, før hun ble lagt i respirator, og holdt i kunstig koma i tre dager. Tilstanden er svært alvorlig og kan ende med død. Hvilken diagnose fikk Hilde?

10/10 Hvilken diagnose fikk Glenn Johnny?

Glenn Johnny
Illustrasjon: Anja Oppen / NRK

Da Glenn Johnny var 33 begynte han å føle seg veldig sliten. En vanlig løpetur kunne sammenlignes med å løpe i vann, så tungt var det. Etter hvert ble formen så ille at han nesten ikke klarte å gå i trapper. Han pustet som en hval for hvert skritt han tok, og hjerteslagene hamret i ekspressfart. En ultralyd på sykehuset gav svaret på sykdommen. Hvilken diagnose fikk Glenn Johnny?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Se sjette sesong av «Hva feiler det deg?»

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)