Hopp til innhold

Populær barnevogn får stryk i sikkerhetstest

Den svært populære barnevognen TFK Joggster Twist kommer dårligst ut i en stor, ny sikkerhetstest. Men det betyr ikke at den er farlig å bruke.

TFK Joggster Twist

Barnevognen TFK Joggster Twist får hard medfart i svensk sikkerhetstest. Men produsenten kan vise til at vognen har bestått en tilsvarende sertifiseringstest i etterkant.

Foto: Produsenten (t.v.)/Colourbox (illustrasjonsfoto t.h.)

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har testet ni populære barnevogner, for å finne ut om de oppfyller de oppdaterte europeiske kravene til sikkerhet. Testen er bestilt av det svenske testorganet Testfakta, og er nylig publisert i det norske magasinet Foreldre & Barn.

Dårligst ut kommer barnevognen TFK Joggster Twist. Ifølge den tyske produsenten er det blitt solgt et sted mellom 5000–6000 slike vogner i Norge.

Vognen blir blant annet kritisert for at skumplasten på bøylen på sittedelen er enkel å bite av, og kan dermed utgjøre kvelningsfare. I tillegg påpekes det at den har dårlig sidestabilitet og kan klappe sammen under bruk.

EN 1888:2012

Produsenten TFK viser til dette sertifikatet, der det kommer frem at TFK Joggster Twist er godkjent etter den nye europeiske standarden «EN 1888:2012».

Foto: TUV Austria

Vognen er godkjent

Produsenten TFK (Trend for kids) avviser kritikken fra det svenske forskningsinstituttet. Direktør Stefan Erber kan dokumentere at vognen er godkjent etter den nye standarden, «EN 1888:2012», som ble innført i 2012.

Erber sier til NRK.no at det aldri har blitt rapportert om noen ulykker som følge av vognens konstruksjon. Han sier også at han ikke kjenner til andre tester utenfor Sverige har vist samme resultat.

– Når du selger et slikt produkt i et så stort volum over så mange år, henger det ikke på greip at produktet kan være så dårlig som testen hevder. Forbrukere er gjerne det beste beviset på at et produkt holder mål, sier Erber og legger til:

– Dette er en av våre mest populære modeller, og vi har aldri fått noen klager på den fra kundene våre, sier direktøren til NRK.no.

Underkjent testeksemplar

– Vognen vi fikk inn mot slutten av februar fikk et antall underkjente resultater mot den gjeldende standarden EN 1888:2012, sier testansvarlig Patrik Spånglund ved Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, til NRK.no.

Hvordan kan den samme barnevognen både stryke og passere de samme

sikkerhetskravene? Spånglund har følgende forklaring:

Emmaljunga

Emmaljunga Mondial Duo Combi får beste karakter i gjennomgangen av barnevogner.

Foto: Produsenten

Testen er korrekt utført på de testeksemplarene vi har fått. Men vår erfaring gjennom årene tilsier at kvaliteten på testeksemplarene kan variere og skille seg ut fra andre eksemplarer, uten at importøren og produsenten vet om det, sier Spånglund til NRK.no.

Med andre ord kan det hende at testlaboratoriet har fått inn et dårlig testeksemplar.

Men uansett om testresultatene skal vise seg å være riktige, mener testsjefen at det ikke er veldig stor grunn til bekymring for foreldrene som har kjøpt produktene.

– Det er ingen av vognene i testen som er direkte farlige, men mange har forbedringspotensial, sier Spånglund.

LES OGSÅ: – 12 av 13 barnehjelmer holder ikke mål

Best i test

Vinneren i testen av barnevogner er Emmaljunga Mondial Duo Combi, som ifølge Foreldre & Barn ble best på alle testmomenter.

Nest dårligst ut i testen er Babytravel Amsterdam, som selges gjennom den svenske kjeden Babyproffsen. Produktansvarlig Nils Stenwall i Babyproffsen sier til Foreldre & Barn, at på bakgrunn av testen, vil selskapet gå produsenten i Asia etter i sømmene.

Stenwall sier til NRK.no at selskapet nå har gjort det, men vil ikke diskutere utfallet av dette med mediene.

Anne Hege Skogly

Ann Hege Skogly, fungerende kommunikasjonssjef i Forbrukerrådet.

Foto: cf@kolonihaven.no - CF- Wesenb

– Vi holder på å føre en dialog med Konsumentverket (svenske Forbrukerrådet, red.anm.), men vognen er godkjent og det har ikke vært noen ulykker med den, sier Stenwall til NRK.no.

Forbrukerrådet: – Sjekk vognen selv

Saksbehandlerne i Forbrukerrådet i Norge får mange henvendelser om barnevogner.

– Det er en velkjent problemstilling, sier fungerende kommunikasjonssjef Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Rådet til alle som er urolige for at deres barnevogn ikke er sikker, er å sjekke vognen selv.

– Testresultat i seg selv er ikke nok til å kreve å bytte varen, men hvis du sjekker vognen og finner noen feil, har du full anledning til å klage til butikken. Reklamasjonstiden er fem år, sier hun.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)