NRK Meny
Normal

Plukk frøene fra din egen hage

Anne Lise Solli (75) er viden kjent for sin fantastiske hage i Hauanvegen i Molde.

Anne Lise Solli

Anne Lise Solli.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Smakebit: Prakthage i Molde

 

Se mer i Ut i naturen; NRK1 tirsdag 9. oktober kl. 19:30.

Der har hun dyrket fram flere tusen eksotiske planter som normalt ikke skal kunne overvintre på Nordvestkysten av Norge.

75-åringen har sine metoder for å berge de mest sårbare vekstene fra Sør-Amerika, Sør-Afrika og New Zealand.

Mange av dem har våknet opp til en ny vår i en årrekke.

Jobber med hagen året rundt

Anne Lise og Ragnar Solli

Anne Lise og Ragnar Solli jobber med planter hver dag.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Vi har fulgt Anne Lises arbeid i hagen gjennom hele året. Hun har ingen pause i hagearbeidet. Når snøen laver ned ute før advent står Anne Lise og sår i spirerommet sitt i kjelleren. De mørkeste vintermånedene er høysesesong for de som blar seg fram i katalogene til nye spesialiteter de vil prøve å få fram til våren.

Noen frø er kostbare. Anne Lise skriver ofte etter frø sammen med andre blomstervenner.

Importer tollfritt

Du kan ta 50 porsjonspakninger med frø tollfritt inn i Norge. Importerer du planter må du sørge for å få dem kontrollert hos Mattilsynet slik at du unngår at plantene bringer med seg sykdommer inn i landet. Noen planter må du betale toll på.

De fleste hageeiere glemmer at de har tusener av frø som kan være en spire til nytt liv når våren kommer.

I over 20 år har Anne Lise høstet frøene fra sine mange planter og delt blomstergleden med kjente og ukjente rundt om i hele verden.

Fra Molde til hele Europa

Hage i Køhlerstrasse i Berlin

Hagen i Køhlerstrasse i Berlin.

Foto: Roar Strøm / NRK

Skal man hente inn frø må man også sørge for å tørke dem før de tas ut av frøkapselen. Når de slipper frøkapselen kan de sorteres.

Husk at alle planter trenger minst en kuldeperiode for å spire. Noen stauder trenger flere.

Anne Lise sender over 50 ulike typer frø til frøfirma ute i Europa. De fleste sender hun til Tyskland, noen til Skottland, Sverige og til Blomstervenners Klubb her i Norge.

Fra hennes hage blomstrer det over hele Europa.  

Ut i naturen; NRK1 tirsdag 9. oktober kl. 19:30.

ALT OM: nrk.no/hage

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.