Blomstervenner over landegrenser

Anne Lise Solli har knyttet kontakter med blomstervenner fra hele verden over hagegjerdet i Hauanvegen i Molde.

Ragnar og Anne Lise Solli på besøk hos Gisella og Jurg Stehlmacher i Berlin

Ragnar og Anne Lise Solli på besøk hos sine blomstervenner Gisella og Jurg Stehlmacher i Berlin. Her vokser mange av Anne Lises planter.

Foto: Roar strøm / NRK

Nett-tv: Det blomstrer over landegrensene

Nett-tv: Prakthage i Molde  

 

Se mer i Ut i naturen; NRK1 tirsdag 9. oktober kl. 19:30. 

Hver kveld stopper fire, fem turistbusser fra Hurtigruta med turister fra Tyskland, Frankrike, USA, Japan, Kina og en rekke andre land.

Mange blir overrasket over å se blomster fra sitt eget hjemland vokse så langt nord i Europa. Når de får vite at en kvinne på 75 år styrer alt dette alene uten en eneste gartner blir mange helt stumme av beundring.

Anne Lises hemmelighet

Hageselskap

Hageselskap hos Gisella og Jurg Stehlmacher i Berlin.

Foto: Roar Strøm / NRK

Mange «garden lovers» fra inn- og utland har hørt om  den eksotiske hagen i Molde og dukker opp på egen hånd. De vil vite hvordan Anne Lise Solli har klart å få alle disse eksotiske plantene til å overleve den norske vinteren.

Hemmeligheten ligger i at Anne Lise har satt seg inn i hva hver enkelt plante kan tåle.  Hvis hun frykter vinteren kan bli for tøff henter hun inn de mest sårbare plantene og gir dem husrom i kjelleren. Slik overlever mange av de eksotiske plantene og står like vakre og fargerike hver eneste vår.

Blomstrer p.g.a. lange lyse netter

Anne Lise og Ragnar Sollis tyske venner reiser rundt i Norge hver sommer. De er på jakt etter planter så vel på fjellet som hos gode hagevenner i nord og sør. De sier mange blomster blir både høyere, frodigere og flottere her nord enn i deres hage i Berlin.

Fotograf Roar Strøm og reporter Ann Eli Nøsen under hageopptak i Berlin

Fotograf Roar Strøm og reporter Ann Eli Nøsen under hageopptak i Berlin.

Foto: Ragnar Solli / NRK

De mener forklaringa er de lange lyse nettene og et mer fuktighet klima. De største og flotteste blå valmuesøstrene har de blant annet funnet i Tromsø.

Anne Lise har utvekslet mange planter med Gisella og Jurg Stehlmacher fra Berlin gjennom åenes løp. I mai dro hun og ektemannen Ragnar Solli til Tysklands hovedstad. Der fant hun igjen mange av sine egne planter. Det ble et lite eventyr å se hvordan de hadde tilpasset seg

I et helt annet jordsmonn og klima gjennom mange år i en bakgård i hjertet av Europa.

Med ett ble opplevelsen av at det blomstrer over landegrensene enda mer virkelig.

Ut i naturen; NRK1 tirsdag 9. oktober kl. 19:30.

ALT OM: nrk.no/hage

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)