Normal

Pilotyrket går mot kræsjlanding

Å være pilot har vært et yrke forbundet med glamour og høy status. Nå viser en ny EU-rapport at pilotene fraråder sine egne barn å følge i sine egne fotspor.

Catch me if you can

Pilot er ikke lenger drømmeyrket og har mistet status fra sekstitallets stjerntilværelse. Her representert ved Leonardo DiCaprio i filmen 'Cath me if you can'

Foto: Dreamworks

Drømmeyrket som pilot er ikke lenger like fristende. I en ny undersøkelse gjennomført i alle EU-landene viser resultatet at pilotene slett ikke lever på livets solside når de er på jobb.

I undersøkelsen, som er gjengitt av Politiken, sier fire av ti piloter at de vil fraråde sine egne barn å forfølge et yrke innen kommersiell luftfart.

Skammer seg

Eurpeiske piloter sliter med lange arbeidsdager og stort arbeidspress, noe som sliter på både motivasjon og helse.

75 prosent av de 433 pilotene i undersøkelsen svarer at de har møtt på jobb i en tilstand som tilsier at de etter reglene skulle ha vært hjemme. 86 prosent av pilotene har startet på en flyvning selv om de følte at de var for trøtte og slitne til at det var forsvarlig.

Den økende kommersialiseringen og prisdumpingen i reiselivsbransjen får noe av skylden for situasjonen.

– Hvordan skal offentligheten respektere piloter når de ser at flybilletter selges for 5.99 pund, sier en anonym pilot i rapporten.

Sover på jobb

Pilotene klager over lange arbeidsdager og mangel på søvn når de er i tjeneste og 20 prosent opplyser at de har vært på jobb uten søvn i 28 timer eller mer.

– Folk ser ikke at vi sovner når vi er i luften, men det skjer at vi er for trøtte til å holde oss våkne, forteller en pilot.

Rapporten kommer samtidig som en omfattende amerikansk undersøkelse har forsøkt å finne svar på om utmattelsesgraden hos amerikanske piloter kan knyttes til ulykker de siste årene.

Men initiativet møtte lite velvilje hos flyselskapene som ikke ville delta. Med stort frafall på deltagelsen, kunne ikke undersøkelsen konkludere med noen tydelig årsakssammenheng mellom slitne piloter og flyulykker.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.