PC-batterier skal vare i minst 2 ½ år

Nå kan du med loven i hånd få nytt batteri til din bærbare PC. Vi viser deg hvordan.

Pc
Foto: ScanStockPhoto

Se vår klageguide lenger nede.

Bendik Skaslien kjøpte sin bærbare datamaskin av Dell i 2003, men etter 14 måneder sluttet batteriet å virke.

Da Skaslien tok kontakt med Dells kundeservice for å be om et nytt, nektet de å gi reklamasjon fordi maskinen var over 12 måneder gammel.

Men et vedtak fra januar som ble gjort i Forbrukertvistutvalget slår fast at PC-batterier forventes å ha en levetid på minimum 2 ½ år.

– Bra med avklaring

Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet sier det er bra med en avklaring på dette området.

– Det skal ikke være noe tvil nå om hvor lenge et batteri er ment å vare og hvilken reklamasjonsfrist en forbruker kan forholde seg til.

1 ½ år lang klageprosess

Det er på bakgrunn av Bendik Skasliens kamp mot Dell at man nå kan kreve 2 ½ års reklamasjonsrett på batterier. Over 20 brev fram og tilbake i over 1 ½ år har ført til et presedensvedtak som kommer alle forbrukere til gode.

Gjelder alle PC-batterier

Laptop batteri

Batteriet til bærbare PC-er kan du lett ta ut selv, og du finner det på undersiden av maskinen. Se bruksanvisningen hvis du er usikker.

Foto: Natthawat Wongrat (ussatlantis@gmail.com)

Dette sier vedtaket:
«Batteri er forbruksmateriell. Det må likevel forventes at det har en viss normal levetid. Etter utvalgets oppfatning er denne på ca. to og et halvt til tre år når det gjelder dagens PC-batterier.»

Vedtaket gjelder alle typer batterier til bærbare datamaskiner.

Slik klager du

Lever maskinen der du kjøpte den og forklarer hva som er galt med batteriet. I dette tilfellet var det snakk om en kortsluttning, noe som er en klar mangel ved produktet.


Får du ikke medhold, så bør du sende en skriftlig klage hvor du også refererer til Forbrukertvistutvalgets vedtak .

Du kan også referere til disse:

Forbrukerkjøpsloven - om mangler

Forbrukerkjøpsloven - om tingens tilstand


Husk bare at et av kriteriene for at man skal kunne kreve reklamasjon på PC-batterier er at man har brukt PC og batteri i tråd med medfølgende bruksanvisning.

Dell beklager

– Dette skal ikke våre kunder oppleve, og det er leit at denne saken har tatt så lang tid, sier Michael Jacobs, administrende direktør i Dell Norge.

Bendik har nå fått tilsendt et nytt batteri fra Dell.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)