Normal

Ekspert med overraskende reiseråd

Hvor lang tid før avgang bør du møte opp på flyplassen? Amerikansk matematiker har regnet seg frem til et svar som kanskje overrasker.

FLY GARDERMOEN

Jordan Ellenberg ved University of Wisconsin tror veldig mange reisende kaster bort tid på flyplassen, fordi de er altfor tidlig ute.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Flyselskapene anbefaler reisende å være tidlig ute på flyplassen, for å unngå å komme for sent til innsjekking eller avreise.

Men er det virkelig noen vits å møte opp to, tre eller flere timer før avreise?

– Nei! mener den amerikanske professoren og matematikeren Jordan Ellenberg ved University of Wisconsin, ifølge den britiske avisen The Sunday Times.

Han begrunner det bastante svaret med at hver time du tilbringer på flyplassen kan betraktes som en negativ enhet, fordi denne tiden kunne vært brukt til å slappe av hjemme i stedet.

Legger man sammen alle timene i løpet av livet som man «kaster bort» på flyplassen, er det nok mange som kunne brukt tiden annerledes, ifølge ham.

Mener det er greit å gå glipp av et fly

Professoren har nylig gitt ut boken «The Hidden Maths of Everyday Life», der han tar for seg hvordan man med hjelp av tall og regnestykker kan strukturere livene bedre.

Og ett av tipsene er altså å ankomme flyplassen så nært opp mot flyavgang som mulig. Dersom du reiser ofte, bør du satse på å komme så sent at det til og med er risiko for at du ikke rekker flyet, ifølge professoren.

Til The Sunday Times setter professor Ellenberg det hele litt på spissen:

– Om du i løpet av livet aldri har kommet for sent til et fly, er det noe du gjør feil, sier han.

Reiseguru: Mange usikre momenter

Helge Baardseth

Helge Baardseth er redaktør for reisemagasinet Vagabond.

Foto: Johan M. Falch

Reiseguru og redaktør for reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, har nok av erfaringer med både flyreiser og flyplasser. Han er ikke helt enig med den amerikanske professoren.

– Det vil være momenter i reisen som er usikre. Reisen til flyplassen kan ta lengre tid enn beregnet, og det er vanskelig å vite akkurat hvor lange køene er. Det vil alltid være den lille tvilen, som gjør at man bør beregne litt ekstra tid, sier Baardseth til NRK.no

Reiseeksperten sier det kan bli ubehagelig dersom minuttene teller ned for fort til flyet går.

– Plutselig står du i en kø du ikke hadde regnet med, og da stiger pulsen og du ender med å bli stresset. Jeg synes det er stressende i seg selv å fly, så derfor liker jeg å være ute i god tid før avgang, sier reiseeksperten, og legger til:

– Men er du en forretningsreisende som teller timer, skulle du vel helst ha gått rett fra toget til flyet.

Slipper dødtid på flyplassen

Rune Feltman

Rune Feltman er nordensjef i forretningsreisebyrået Via Egencia.

Foto: Via Egencia

Folk som reiser mye i jobben, setter nok pris på å kutte timene og minuttene på flyplassen.

Da forretningsreiseselskapet Via Egencia spurte 7000 av sine kunder om hva som irriterte dem mest ved flyreisen, var det forsinkelser, kø og sikkerhetskontrollen som toppet listen. Altså tingene som gjør at de reisende må tilbringe tid på flyplassen.

Nye reiserutiner, som forhåndsinnsjekking og hurtigsluser (fast-track) i sikkerhetskontrollen er tiltak som reduserer behovet for å være tidlig ute på flyplassen, ifølge nordensjef Rune Feltman i Via Egencia.

– Forutsigbarhet er sentralt for mange forretningsreisende. Det å planlegge turen på forhånd, for eksempel ved å sjekke inn før de kommer inn på flyplassen, gjør at de ikke trenger å legge inne så stor sikkerhetsmargin. Dermed slipper man eventuell dødtid på flyplassen, sier Feltman til NRK.no.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.