Hopp til innhold

Overlege vil forby rengjøringsspray

– All rengjøringsspray er skadelig for luftveiene og bør forbys, mener overlege. Han sier slik spray kan gi astma og KOLS.

Vaskespray

Det kan være helsefarlig å puste inn finkornet aerosol som dusjes ut av sprayflasker. Risikoen for astma øker jo mer og jo oftere du sprayer, sier overlege som mener at salget av vaskespray bør stanses.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Kjemikalier som er laget for å ha effekt på skitne overflater, bør ikke pustes inn. Men stoffene havner i lungene når du sprayer med rengjøringsmidler uten å bruke verneutstyr, sier Jan Vilhelm Bakke til NRK. Han er overlege i Arbeidstilsynet og førsteamanuensis i miljømedisin på NTNU.

Jan Vilhelm Bakke

Vaskespray kan gjøre deg syk, sier overlege Jan Vilhelm Bakke.

Bakke mener at rengjøringssprayer er så helsefarlige at salget bør stanses.

– Å puste inn spray kan etter hvert gi varige skader som kronisk astma og i verste fall KOLS, sier han.

– Bør ikke brukes hjemme

Overlegen har lenge jobbet med problematikk knyttet til astma i renholdsbransjen, på skoler, helseinstitusjoner og arbeidslivet for øvrig. Han mener at vaskespray heller ikke hører hjemme i private hjem, og viser til at risikoen øker jo mer og jo oftere man sprayer.

– Dette er både et folkehelseproblem og et arbeidsmiljøproblem, sier han.

Bakke og andre eksperter mener det er vel så effektivt å bruke mikrofiberklut uten kjemikalier i stedet for sprayprodukter.

– Jeg tror duften er en av grunnene til at spray er populært. Men at det lukter rent betyr ikke at det faktisk er rent, sier han.

– Brukes med varsomhet

Anne Gjemdal i Lilleborg

Lilleborg vil gjøre nødvendige grep hvis det fremkommer en faktisk sammenheng mellom sprayprodukter og negative helseeffekter, sier informasjonssjef Anne Gjemdal.

Foto: Pressebilde

Lilleborg produserer mange typer vaskemiddel. De understreker at rengjøringssprayer må brukes i henhold til bruksanvisningen og med varsomhet, i likhet med alle andre rengjøringsmidler.

– Vi utvikler våre sprayprodukter i henhold til et strengt europeisk regelverk. Forbrukernes sikkerhet har alltid høyeste prioritet, sier Lilleborgs informasjonssjef Anne Gjemdal.

– Vi er i dialog med Statens arbeidsmiljøinstitutt som nå skal gjøre en studie for å se om det er en faktisk sammenheng mellom økt astma i befolkningen, og bruken av sprayprodukter, sier hun.

– Lilleborg følger denne studien nøye, og dersom det fremkommer en faktisk sammenheng her, vil vi gjøre nødvendige grep, sier Gjemdal.

– Viktig å lese merkingen

NRK.no har bedt Miljødirektoratet om en kommentar til ønsket om forbud mot rengjøringsspray.

Direktoratet svarer at kjemikalier skal merkes for helse- og miljøfare, og ha informasjon på etiketten om hvordan de kan håndteres trygt.

– Det er viktig at forbrukerne leser denne informasjonen og bruker kjemikaliene som angitt, sier seksjonsleder Cecilie Kristiansen i Miljødirektoratet til NRK.

Hun forteller at forbud blir innført for de aller farligste stoffene når de utgjør en risiko for helse eller miljø. Og at Miljødirektoratet jobber aktivt internasjonalt med regulering av farlige stoffer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)