Oslo kommune granskes

Over 60 prosent av landets lekeplass-kontrollører har kommersielle interesser i utbedring av lekeplasser, kan FBI avsløre. - Dette er ikke bare en uheldig praksis, det er helt uakseptabelt, sier Oslo-byråd.

Lekeplass før riving

Lekeplassinspektører kontrollerer landets lekeplasser, påviser feil og mangler, og peker ut apparater som bør byttes ut. Illustrasjonsbilde.

Foto: Ragnar Lie

Lekeplasser på skoler og i barnehager har de siste årene blitt rustet opp for mange titalls millioner kroner, som følge av økte krav til sikkerhet.

Flere kommuner kan ha brutt habilitetsreglene ved å ha kontrakt med samme aktør i begge roller, og korrupsjonseksperter kaller dette en svært kritikkverdig praksis.

Lekeplassinspektører kontrollerer landets lekeplasser, påviser feil og mangler, og peker ut apparater som bør byttes ut.

Nå viser det seg at svært mange av disse kontrollørene også har kommersielle interesser i utbedring av lekeplasser.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Krever jordanalyser i alle barnehag | Gift avdekket i åtte barnehager

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kommersielle interesser

Guro Slettemark i Transparency International

Korrupsjonsekspert Guro Slettemark i Transparency International.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Forbrukerinspektørene har undersøkt 66 av landets 98 godkjente lekeplassinspektører, og vi fant at over 60 prosent av disse også eier eller er ansatt i firmaer som bygger lekeplasser, eller selger lekeplassutstyr.

Korrupsjonsekspert Guro Slettemark i Transparency International reagerer sterkt på en slik rolleblanding.

- Det er bukken som passer havresekken. At kontrollørene har så sterke kommersielle interesser er ikke bra. Vi kan ikke si at dette er korrupsjon, men vi ser det uheldige i en slik rolleblanding, sier Slettemark.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kjenner du til liknende forhold på lekeplassene i din kommune? Send oss en e-post!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Samme eier

Oslo kommune har avtale med Lekeplassinspektøren AS for kontroll av alle sine lekeplasser både i barnehager, på skoler og i parker.

Firmaet er eid av Steinar Odd Heyerdahl. Han eier flere firmaer, deriblant CH-prosjekt AS og Claussen & Heyerdahl AS, som for noen år siden bygde lekeplassen i Frognerparken for Oslo kommune.

Undervisningsbygg i Oslo kommune har rammeavtale med nettopp Claussen & Heyerdahl AS for utbedring av lekeplasser på skolene i kommunen.

Ansvarlig byråd i Oslo kommune, Kristin Vinje, var ikke kjent med disse avtalene før NRK fortalte henne det.

- Det er ikke bare en uheldig praksis, det er helt uakseptabelt. Vi må rydde opp i dette, vi må sørge for at kontrollørene ikke har kommersielle interesser – vi kan ikke ha det sånn, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: For dårlig kontroll av lekeplasser | Farlige lekeplasser

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Oslo skal granskes

Kristin Vinje

Kristin Vinje, ansvarlig byråd i Oslo kommune.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Også nabokommunen Bærum har hatt tilsvarende avtaler med samme aktør. To av Norges største kommuner har altså latt bukken passe havresekken, og det kan se ut til å gjelde flere kommuner rundt om i landet.

Byråd Kristin Vinje vil nå sette i gang en granskning av praksisen i Oslo kommune, og kan heller ikke utelukke noen form for korrupsjon.

- Jeg kan ikke utelukke det, vi må inn og undersøke nærmere. Det vi nå vet er mer enn nok til at vi må undersøke forholdene, sier byråden.

Lekeplassinspektørene sertifiserer seg selv på et firedagers kurs, og Det Norske Veritas har godkjent inspektørene.

Nå har Det Norske Veritas trukket seg fra samarbeidet og vil ikke lenger sertifisere lekeplassinspektørene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Ribba lekeplasser | Stenger lekeplasser

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Faglig fellesnevner

Steinar Odd Heyerdahl kan ikke stille til intervju med NRK, men i en e-post vil han blant annet bli sitert på følgende.

- Næringsvirksomheten jeg er ansvarlig for favner naturlig rundt tre områder; utstyrsleveranser, prosjektering og vedlikehold samt kontroll. Disse områdene har en faglig fellesnevner i barns sikkerhet, men har separate ledelser og ingen driftsmessig innflytelse på hverandre, skriver Heyerdahl.

Som passiv aksjonær i selskapet har jeg ingen myndighet til, interesse av eller kunnskap til å overprøve en kontrollørs rapport. Jeg kan garantere at hele min næringsvirksomhet er motivert ut fra engasjement for barn og sikre lekeplasser, legger han til.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Manglende sikkerhet på lekeplasser | Lekeplasser på vent

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)