Hopp til innhold

Oppbevarer du grillgassen ulovlig?

– Det aller viktigste er at regulatoren på gassflaska settes nedpå og låses fast. Det er der de fleste ulykkene skjer, sier gassekspert. Det er forbudt å oppbevare gass under bakkenivå.

Gassgrill

Under grilling bør gassflasken stå ved siden av og i litt avstand fra grillen. Da er det lettere å komme til, og få stengt gasstilførselen ved behov.

Foto: Maria Elsness / NRK

Sjekk koblingen

– Hvis gassflaska står ute på verandaen, så skal det en stor lekkasje til for at det skal skje noe. For ute blander gassen seg med luft. Det viktigste er at gassflaska oppbevares et luftig sted, sier Steinar Tegneby i DSB.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK
Gassregulator - slik gjør du det

Se bruksanvisning i faktarammen for sikker bruk.

Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Gassgrill

Ulykkene er ofte relatert til eksplosjoner fra rundt regulatoren, eller det skyldes en lekkasje i pakningen. Det kan tyde på at selve koblingen blir satt på feil.

Foto: Maria Elsness / NRK

Nordmenn elsker å grille, uansett vær. Er det kaldt, kan vi jo bare slenge på oss en grilldress. Mange har gått over fra kull til gass. Men en gassgrill kan være farlig ved feil bruk og oppbevaring. Nesten hvert år skjer det ulykker der gassflaska eksploderer. Tidligere i år startet for eksempel en gassgrill brann på en veranda i Oslo.

– Ulykkene er ofte relatert til eksplosjoner fra rundt regulatoren, eller det skyldes en lekkasje i pakningen. Det kan tyde på at selve koblingen blir satt på feil, sier Steinar Tegneby til NRK.no. Han er senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Før du tar i bruk gassgrillen for sesongen, bør den rengjøres og sjekkes nøye. Sjekk også at pakningen på flaska er hel og uten urenheter. Slik rengjør du grillen.

Bytt slangen hvert andre år

Slanger og koblinger på gassgrillen må undersøkes for å se om det er lekkasje.

– Sjekk lekkasjer ved å pensle på litt såpevann på slangen. Dersom det bobler, tyder det på lekkasje, opplyser Tegneby.

I så fall må ventilen lukkes og holdes avstengt inntil feilen er rettet.

Bytter du slangen til gassen ofte nok?

– Slangen bør byttes ut minst hvert annet år. De må likevel sjekkes jevnlig og byttes ut oftere hvis det er sprekkdannelser. Det er viktig at slangene man benytter er beregnet for gass, sier eksperten.

Slangene kommer faktisk med datostempling.

Må stå oppreist under transport

Tomme gassflasker kan byttes på bensinstasjoner, jernvarehandler, gassforhandlere og en rekke andre steder. Under transport skal gassflaskene stå oppreist. Det er viktig at gassflaska er koblet riktig til regulatoren. Feil montering av regulatoren på toppen av gassflaska kan føre til lekkasje og brann eller eksplosjon.

– Lukk ventilen før du setter på regulatoren, og sørg for at låseringen klikker på plass, sier senioringeniør Tegneby. Se nærmere beskrivelse her for hvordan du bruker gassflaska sikkert.

Under grilling bør gassflasken stå ved siden av og i litt avstand fra grillen. Da er det lettere å komme til, og få stengt gasstilførselen ved behov.

Gassgrillen må kun brukes på den måten som er forutsatt. Derfor er det viktig å ta vare på bruksanvisningen og sette seg godt inn i riktig bruk og vedlikehold av produktet.

Skal ikke stå i kjeller

– Det aller viktigste er at du ikke oppbevarer gasstanken under bakkenivå, det er forbudt, opplyser sikkerhetens mann.

– Hvorfor er det forbudt?

– Under bakken kan gassen blande seg med luft, og da får man en eksplosiv blandig. Dette kan blåse ut vegger og alt som er, advarer han.

I kjellerboder og garasjeanlegg under bakken må du altså ikke sette grillgassen. I garasjer og boder over bakken derimot, kan flaska trygt oppbevares.

– Hvis gassflaska står ute på verandaen, så skal det en stor lekkasje til for at det skal skje noe. For ute blander gassen seg med luft. Det viktigste er at gassflaska oppbevares et luftig sted, forteller brannsikkerhetens mann.

Til tross for at det kan være farlig, er ikke Steinar Tegneby redd for å bruke gass.

– Jeg har både gassgrill og gasskomfyr selv. Jeg føler meg trygg når jeg står ute og griller, så lenge jeg følger gassvettreglene, sier han – og påpeker at man skal ha respekt for gass.

Gassvettreglene

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har sammen med gasselskapene utarbeidet grunnleggende gassvettregler for bruk av gass:

  1. Propanbeholderne må aldri plasseres under terrengnivå, for eksempel i kjellerrom. Husk at propan i gassform er tyngre enn luft.
  2. Propanbeholdere skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme.
  3. Vær på vakt mot propanlekkasjer. Gass som lekker ut kan gjøre lufta eksplosjonsfarlig og kan antennes av for eksempel åpen ild, glødende tobakk eller elektrisk gnist.
  4. Finn eventuelle lekkasje snarest mulig ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Når gasstrykket settes på vil såpebobler danne seg på lekkasjestedet.
  5. Bruk kun slanger for LPG/propan. Sprukne eller defekte slanger må skiftes straks. Største lovlige slangelengde er 1,5 meter. Bruk slangeklemmer.
  6. Hold alltid en tent fyrstikk klar når apparatkranen åpnes. Steng for gassen ved beholderen når anlegget ikke er i bruk, og husk å koble fra regulatoren ved lengre tids fravær.
  7. Steng for gassen ved beholderen og bring om mulig beholderen til et trygt sted dersom det oppstår brann.
  8. Hold alltid apparat og beholder i god stand, men prøv ikke selv å reparere skader eller defekter som oppstår. La propanforhandler gjøre kontroll og eventuell overhaling av apparat og anlegg med jevne mellomrom.
  9. Studer monterings- og bruksanvisning nøye før apparat og anlegg tas i bruk. Spør forhandleren dersom det er noe du er i tvil om.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)