Hopp til innhold

Oljefondet investerer i miljøversting

Norge bruker 3 milliarder på å redde regnskogen, men minst 8 milliarder på å ødelegge den.

Video nsps_upload_2009_4_15_8_9_46_2998.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ved å investere i oljeselskap som opererer i regnskogen bidrar oljefondet til å rasere Amazonas og risikere livet til indianere mange av oss ikke visste eksisterte inntil nylig.

– Det er helt sinnsykt, ingen må investere i disse selskapene, sier Anders Krogh i Regnskogfondet.

Han mener Norge umiddelbart må trekke seg ut av selskapene.

Oljefondet investerer blant annet 2,2 milliarder i det spanske selskapet Repsol YPF som leter etter olje i Peru. De kritiseres sterkt for miljøskader og overgrep mot urfolks rettigheter.

I det området Repsol opererer, Napo Tigre i den nordøstre delen av peruansk Amazonas, lever mange ukontaktede indianerne.

I Napo Tigre må ingen gå inn - fordi det finnes ukontaktede indianere her.

Den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen

Men det er ikke det eneste eksempelet. (Artikkelen fortsetter nedenfor bildet).

Ukontaktede indianere nær grensen til Peru.

Dette flyfotoet fra mai i fjor viser ukontaktede indianere i Amazonas. Mange indianere har høye forekomster av bl.a. kvikksølv i blodet grunnet forurensing.

Foto: Gleison Miranda / AP

Forgifter urbefolkningen

Oljefondet har i tillegg investert nesten 1,7 milliarder i det amerikanske oljeselskapet Occidental Petroleum som i over 30 år har tatt ut olje ved elva Corrientes, også det i Peru.

Dette har forårsaket noe av den verste miljøforurensingen verden har sett i Amazonasregnskogen:

  • Regnskogen er full av kulper og bekker svarte av olje. I regntiden flytter forurensningen ut i elvene og spres dermed.
  • En undersøkelse gjort av helsedepartementet i Peru viser at indianerne har skyhøye nivåer av kvikksølv, bly og kadmium i kroppen.

Occidental påtar seg intet ansvar, og har i stedet solgt seg ut. Men rettsaken mot dem pågår fortsatt og oljefondet økte investeringene i Occidental Petroleum i fjor.

I tillegg har oljefondet investert nesten 4,8 milliarder i det som Regnskogfondet kaller «regnskogverstinger» (se listen over selskaper over til høyre)

– Vi vil ikke at våre sparepenger skal brukes for å medvirke til brudd på menneskerettigheter, sa finansminister Kristin Halvorsen til FBI 1. april i år.

Vi har en intervjuavtale med finansministeren seinere i dag, så følg med for oppdateringer.

Fare for folkemord

For de ukontaktede indianerne er det livsfarlig å komme i kontakt med oljearbeidere. Deres immunforsvar takler ikke bakterier og virus som vi lever fint med.

Derfor har den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen slått fast at ingen må gå inn i Napo Tigre - det er fare for folkemord.

Peru - eldorado for oljeselskapene

Før ble indianernes stemme hørt gjennom urfolksdirektoratet i Peru, men da Alan Garcia ble president i 2006 ble direktoratet lagt inn under kvinnedepartementet, avdeling for handicappede.

Oljeselskapene har altså ikke mye i å frykte fra den peruanske regjeringen når de tar for seg i regnskogen.

– Det er vanskelig å si hvem som er verst, oljeselskapene som sier de ikke bryter noen lover i Peru, eller regjeringen som tillater det, sier Krogh i Regnskogfondet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)