Hopp til innhold

Nye krav til sykkellåser

Nå kan det bli krav om at sykkellåsen din må være kvalitetsgodkjent for at du skal få utbetalt forsikring. I fjor ble det stjålet minst 13.000 sykler i Norge. De fleste av dem var beskyttet med billige og helt enkle låser.

Sykkellås
Foto: colourbox.com / colourbox.com

70 prosent av syklene som forsvinner er forsikret. Hvert år må forsikringsselskapene ut med over 30 millioner kroner etter sykkeltyverier.

For at de uheldige skal få refusjon krever selskapene at doningen var låst når tyven slo til. Men de stiller ingen krav til låsens kvalitet.

- Nå vurderer vi å endre dette. Det er en smal sak for sykkeltyver å bryte opp de enkleste låsene. Å stjele sykkel med forsikringsgodkjent lås (FG) er langt vanskeligere, sier fagdirektør Andreas Pihl i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) som organiserer forsikringsbransjen.

Sykkeltyvene tar aldri ferie, og juni er høysesong. I sommer forsvinner minst 150 norske tohjulinger hver eneste dag! Mange tyverier blir aldri politianmeldt, og tusenvis av stålne sykler havner dermed ikke i statistikken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Antallet sykkeltyverier er halvert siden 1994. Nedgangen kom etter at FNH opprettet det nasjonale sykkelregisteret, som drives av Falck i samarbeid med politiet.

- Registeret har også medført større bevissthet om viktigheten av å låse tohjulingene og å parkere dem på steder som er mindre tyveriutsatt. Dette har bidratt til nedgangen de siste årene, sier Pihl.

- Men det ingen grunn til å slå seg til ro med dette. Fortsatt stjeles det alt for mange sykler her i landet. I forsikringsbransjen skal vi nå se nærmere på om kvalitetskrav til låsene kan få tallet ytterligere ned, forteller han.

SE OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Sykkel i vann

I sommer blir 150 sykler stjålet hver dag.

Foto: ScanStockPhoto

Dyrere sykler

Nordmenn kjøper dyre sykler som aldri før. Men de siste årenes nedgang i antall tyverier gjør at mange syklister er blitt mindre forsiktige. Det er en utvikling forsikringsselskapene er lite begistret for.

En FG-godkjent lås koster noen hundrelapper mer enn de billige ikke-godkjente alternativene. Men for eierne blir gjerne forsikringens egenandel en større utgift hvis sykkelen forsvinner, selv om egenandelen reduseres når sykkelen er innmeldt i Falck-registeret .

Så mye som 90 prosent av alle sykkellåser som selges i Norge er av den rimelige ikke-godkjente typen, forteller Sveinung Sørbye. Han er leder for aksjonsgruppa Ikke Stjel Sykkelen Min , som også har en egen gruppe på Facebook .

Sørbye mener FG-godkjent lås er en av de aller viktigste forholdsregelene mot tyveri. En annen er å sette sykkelen innendørs om natta, spesielt hvis den er dyr og ekstra fristende.

Gode råd mot sykkeltyveri:

Gode råd mot sykkeltyveri:

 • Lås sykkelramme og bakhjul til stolpe, sykkelstativ e.l.
 • Bruk en ekstra lås til å sikre forhjulet.
 • Registrer sykkelen i Falck sykkelregister.
 • Bruk godkjente låser (FG-godkjent).
 • Ikke la sykkelen stå ute om natta.
 • Bruk låsbare skruer/bolter for å unngå ribbing.
 • Ta med deg sykkelsetet hvis det er lett å stjele.

Dette bør du gjøre hvis sykkelen forsvinner:

Dette bør du gjøre hvis sykkelen forsvinner:

(kilde: AISSM)

 • Meld tyveriet til politiet.
 • Varsle ditt forsikringsselskap.
 • Meld sykkelen savnet til Falck sykkelregister.
 • Se etter sykkelen i nærområdet.
 • Heng opp plakater med bilde av sykkelen din, med teksten "Sykkel savnet - dusør utloves".

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)