Ny svindel på Finn - biter du på?

Bilkunder blir lurt til å betale for biler som ikke fins. Sjekk om du lar deg lure!

Lures av bilsvindlere på Finn.no

Finn.no er Norges største markedsplass og kallar seg mulighetenes marked. Dessverre gjelder dette også for de som vil lure deg.

En ny form for svindel herjer på Finn. Den siste tida har billige biler lokket mange i fella.

Slik blir du lurt

Et typisk scenario er slik:

  • Alt i annonsen ser helt greit ut, men når du tar kontakt med selger, får du opplyst at bilen dessverre akkurat nå befinner seg i utlandet. Det skal imidlertid ikke by på problemer, da selger skal til og med betale for frakten.
  • Selgeren forslår å bruke et profesjonelt fraktselskap til å ta seg av både frakt og penger. Selskapets betalingsgaranti skal sikre en trygg handel, og selger får ikke en krone, før du har fått bilen.
  • Problemet er bare at fraktselskapet er en bløff og pengene du eventuelt måtte betale, går rett i lomma på selgeren, som for øvrig ikke har noen bil å selge.

Lar du deg lure?

Nedenfor er et eksempel på dekkhistoriene svindlerne bruker. Med denne e-posten ble Forbrukerinspektørene forsøkt lurt da vi utgav oss for å være en interessert bilkunde på Finn.no

Slik så e-posten ut (pdf-dokument)

Fraktselskapenes nettsider virker tilsynelatende reelle. Heldigvis kan du sjekke om de er svindlere.

På siden Escrow Fraud Prevention finnes en database som tar mål av seg å samle alle de falske frakt selskapene. Listen telller i dag over 8000 selskap, alle satt opp kun for å lure deg.

Enkle tommelfingerregler

Det finnes måter å sikre seg mot å bli lurt.

Varsellampene dine bør begynne å lyse dersom:

  • Du blir bedt om å betale forskudd
  • Selger foreslår fraktfirma
  • Tilbudet virker for godt til å være sant

Tapte 130 000

Royal logistics

Nettsidene til de falske fraktselskapene ser ekte nok ut.

Foto: Skjermdump

FBI har vært i kontakt med flere som har gått på limpinnen.

En av dem en mann fra Nord-Norge som forteller at han fant en billig Volvo V70 på Finn.

Han synes det er flaut at han har blitt lurt, og vil ikke stå fram med navn, men han vil gjerne advare andre mot å gå i samme fella.

Historien var den samme:

Bilen sto i England og han ble enig med selger om å bruke et foreslått fraktselskap - Royal Logistics Financial Advisor .

Etter å ha betalt 130 000 kroner i forskudd, sitter han i dag igjen uten bil og beskjeden fra politiet er at han må anse pengene som tapt.

Stopper 10 svindelforsøk daglig

— Vi ser at det er et økende problem at folk blir lokket til å betale forskudd for biler som ikke fins, sier Frode Nordseth, økonomidirektør i Finn.

Han sier at svindlerne kopierer ekte Finn-annonser, men endrer på kontaktinformasjonen slik at de kommer i kontakt med deg som bilkunde.

Daglig stopper de nå 10 slike svindelannonser, men mange slipper også gjennom sikkerhetssystemene.

Omfattende problem

Økokrim melder om at de daglig får henvendelser fra folk som er blitt lurt av nettsvindel, og anslår at nordmenn blir svindlet for minimum 100 millioner kroner i året.

Rådgiver i Økokrim Anne Dybo sier at beskjeden herfra til fortvilte bedragerioffer dessverre er at de må anse pengene som tapt.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)