Ny rekord for mobilsalget

Vi kjøper mobiltelefoner som aldri før her i landet. Også salget av nye tv’er holder seg høyt, til tross for finanskrisen. Flatskjermene blir både større og tynnere.

Adm. direktør Synnøve Bjørke i stiftelsen Elektronikkbransjen.

Adm.dir. Synnøve Bjerke er overrasket over det høye salget av mobiler og flatskjemer.

Foto: Stian Sønsteng

I fjor ble det omsatt forbrukerelektronikk for nesten 26 milliarder kroner i Norge. Statistikk fra stiftelsen Elektronikkbransjen, som ble presentert i dag, viser en generell salgsnedgang fra året før på 11,5 prosent.

Salget av lyd- og bildeprodukter gikk mest tilbake, med drøyt 20 prosent.

- Det betyr at omsetningen i bransjen har falt til omtrent samme nivå som i 2005, forteller adm. direktør Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen.

Men Kari og Ola kjøpte likevel 601.000 flatskjermer i fjor. Ingen dramatisk nedgang fra toppåret 2007, da salget var på 625.000. Og vi har aldri kjøpt så mange mobiltelefoner som i fjor.

- Overraskende

Direktør Bjørke er overrasket både over flatskjermtallene og det store salget av mobiltelefoner.

- Landets 2,1 millioner husstander har til nå kjøpt 2,6 millioner flatskjermer. Det begynner med andre ord å bli vanlig med mer enn én flatskjerm i boligen. Vi hadde ikke ventet en så rask utvikling, sier Bjørke til NRK.

Statistikken for 2009 viser også at vi i gjennomsnitt skifter mobiltelefon hvert annet år. I fjor ble det solgt hele 2,365 millioner nye mobiler i Norge. Det er ny rekord for ett enkelt år.

En så hyppig utskiftningstakt kommer også litt uventet i disse finanskrisetider. - Mobiltelefonen er åpenbart i ferd med å bli vår "aller beste venn" og noe alle skal ha, mener Bjørke.

En annen litt overraskende trend er at plasmaskjermene fortsatt holder stand, selv om LCD foretrekkes av de aller fleste. 20 prosent av flatskjermene som selges her i landet er nå av plasma-typen. 10 prosent av LCD-apparatene har LED-belysning.

Elektronikkbransjen tror at LED vil bli toneangivende i år, men at plasmaskjermene kommer til å beholde posisjonen og kanskje til og med styrke den etter hvert som ny 3D-teknologi kommer for fullt i tv-verdenen.

Vi elsker radio

Her er noen andre omsetningstall og konklusjoner fra året som nettopp er avsluttet:

  • Nordmenn elsker radio! I fjor kjøpte vi 729.000 apparater. Det betyr at hver tredje husholdning kjøper ny radio hvert år.
  • I fjor skaffet vi oss 66.000 DAB-radioer, en økning på 57 prosent fra året før. Totalt finnes det nå 290.000 DAB-radioer i Norge. Bransjen regner med at salget vil gå rett til værs når Stortinget fastsetter en slukkedato for FM-nettet.
  • Vi kjøpte 353.000 digitale videospillere i fjor, en nedgang på 23 prosent fra året før. 81.000 av dem var blu-ray-spillere (en økning på 170 prosent). Prognosene tilsier at nesten av halvparten av videospillerne som selges i år vil være av typen blu-ray.
  • Salgstallet for videokameraer var 63.000 i fjor. HD-kameraer er kommet for å bli, og lagringsmedier som harddisk, flash og minnekort er i ferd med å erstatte DVD og BD.
  • Salget av musikkanlegg (161.000) økte med 13 prosent fra 2008. Mikroanleggene er fortsatt de mest populære, men 40 prosent av anleggene hadde hjemmekino. Omsetningen av separate hi-fi-produkter er fortsatt lav.
  • I fjor ble såkalte mini-tv'er introdusert i Norge. Hittil har vi kjøpt 3000 av dem.
  • Omsetningen av rene mp3-spillere stagnerer. Salget i fjor var 300.000, en nedgang på 100.000 fra året før. Men i tillegg kommer 1,65 millioner solgte mobiltelefoner med mp3-funksjon innebygget.
  • 63 prosent av de nye mobiltelefonene i fjor var 3G-telefoner, og 80 prosent hadde kamera. I år regner bransjen med en liten nedgang i salget, men andelen 3G-telefoner vil trolig øke.
  • Norske forbrukere kjøpte drøyt 1,3 millioner datamaskiner i fjor. 995.000 av dem var bærbare.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)