Ny kjønnssykdom spres i Sverige

Mycoplasma genitalium er nesten like utbredt som klamydia.

Bakterieinfeksjon

Mycoplasma genitalium en bakterie som sjelden gir symptomer. Dermed går mange med smitten uten å vite om det.

Foto: Olafiaklinikken

En stor svensk studie viser en forholdsvis sterk sammenheng mellom bakterien mycoplasma genitalium og betennelse i livmorhalsen. Det melder Tidningarnas telegrambyrå (TT).

Studien viser også at risikoen for infeksjon etter en abort er seks ganger større for kvinner som er smittet av bakterien. Infeksjonene rammer livmor og eggledere, og kan derfor true fertiliteten.

Av de totalt 7600 kvinnene som ble undersøkt, var 2,1 prosent smittet av mycoplasma genitalium. 2,6 prosent hadde klamydia.

Mange smittet uten å vite det

Mikroskop

Bakterieprøve testes

Foto: Terje Christiansen/NRK

Akkurat som klamydia, er mycoplasma genitalium en bakterie som sjelden gir symptomer. Dermed går mange med smitten uten å vite om det.

Det er usikkert om bakterien i samme grad som klamydia kan føre til infertilitet og svangerskap utenfor livmoren.

Carina Bjartling, som skriver doktorgrad på temaet, mener man bør utføre rutinemessige tester før alle abortinngrep. En vanlig antibiotikakur tar knekken på bakterien.

Anbefaler ikke rutinetesting

Mycoplasma Genitalium

Mycoplasma Genitalium

Foto: Kenyon College

Det er usikkert hvor mange som er smittet av mycoplasma-bakterien i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Det avgjørende spørsmålet er hvorvidt bakterien i likhet med klamydia kan føre til barnløshet hvis man går ubehandlet, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland til NRK.

- Det finnes ikke beviser for dette i dag, og inntil vi får slike beviser, anser vi ikke denne infeksjonen som noe alvorlig problem. Vi anbefaler ikke rutinemessig testing, fortsetter han.

Enkelte klinikker i Norge tester for bakterien dersom man ber om det.

Les mer:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)