NRK Meny
Normal

Nøtteliten forlatt av mor

Bare noen uker gammel ble Nøtteliten forlatt av mammaen sin. Hadde det ikke vært for snille menneskelige fosterforeldre kunne det gått riktig ille.

Ekorn
Foto: Jørn Nordli / NRK

Nett-tv: Vokste opp hos folk

Det er ikke uvanlig at ekornmor flytter ungene sine fra et bol til et annet hvis hun blir skremt. Spesielt mår og katter representerer store farer, og kommer folk for nærme kan det være nok til at ekornmor rømmer.

Se også i Nett-tv: Ekornet og nøttene

Av og til tør ikke ekornmor hente alle ungene sine til det nye bolet. Nøtteliten var en som ble forlatt. Heldigvis plukket noen mennesker ham til slutt opp og sørget for både mat, varme og kos.

Ekorn som kjæledyr

I det gamle Romerriket hadde man tamme ekorn. Vaser med bilder av ekorn har blitt funnet fra antikkens Athen, og fra hellenistisk tid har man oppdaget barnegraver med ekornskjeletter liggende ved barnets skuldre.

Det er ikke vanskelig å forstå at små sjarmører som Nøtteliten var populære kjæledyr, men i dag har man i Norge ikke lov til å holde ville dyr i fangenskap uten spesiell tillatelse. Nøtteliten var derfor fri til å komme og gå som han ville.

Tøff start

I februar – mars er ekornene i brunst, og 38 døgn etter parring føder ekornhunnen vanligvis tre til seks unger, i sjeldnere tilfeller tolv. Nøtteliten var en av tre søsken.

Egentlig skulle han ha holdt sammen med moren sin i drøye to måneder for å få melk og livsviktig opplæring i hvordan finne mat og passe seg for rovdyr. I stedet måtte Nøtteliten ta til takke med nøtter.

Hanne Cecilia Aass

Ut i naturens reporter Hanne Aass stiftet nærmere bekjentskap med ekornungen Nøtteliten.

Foto: Jørn Nordli / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.