Hopp til innhold

– Foreldre gråter seg i søvn

Norske foreldre bruker 900 millioner kroner ved skolestart, viser ferske tall. Samtidig vokser køen av familier som ikke har råd til skolesekk eller nye klær.

Stine M. Carlsen

TRIST: Stine M. Carlsen i organisasjonen Hjelp oss å hjelpe forteller at mange familier sliter, men at de ikke tør å ta kontakt for å få hjelp. Det er fortsatt tabubelagt å ha dårlig råd, sier hun.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Pengene flyr ved skolestart, og foreldre bruker stadig mer på barna sine. Men skolestarten er tøff for dem som har lite penger fra før.

Stine M. Carlsen

MYE UTSTYR: Listen er lang over hva man 'trenger' til skolestart. Alt fra sekker, pennal, boktrekk, tusjer, blyanter, drikkeflasker og matbokser. Stine M. Carlsen forteller om en lang liste.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi blir kontaktet av foreldre som forteller at de ikke får sove, at de gruer seg sånn til skolestart på barnas vegne og til å be om hjelp, sier Stine M. Carlsen i organisasjonen Hjelp oss å hjelpe, til NRK.

Vestlendingene bruker mest

En fersk undersøkelse som Respons Analyse har utført for DNB, viser at norske foreldre i snitt bruker 985 kroner per barn ved skolestart.

Mest penger bruker foreldre på Vestlandet, med cirka 1200 kroner i snitt per barn.

Se faktaramme for alle tallene.

Bokhandel

BUGNER: Butikken bugner av skolesaker, og tall fra Virke viser at bokbransjen har august som sin nest beste måned i året.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener foreldre må ta skylden for at mange føler et ekstra kjøpepress ved skolestart.

– For barna er det å begynne på skolen en stor opplevelse i seg selv, mens foreldre er opptatt av å utstyre dem med nye klær og ny sekk. Hvis du også utstyrer tenåringen din med nyeste Iphone, dyre klær og merkeveske, er du med på å skape en runddans av et kjøpepress, sier hun til NRK.

Silje Sandmæl er Forbrukerøkonom i DNB.

FORELDRE BØR TENKE SEG OM: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener foreldre bør tenke seg om før de utstyrer barna med dyrt utstyr til skolestart.

Foto: DNB

Økonomi bør bli et tema på foreldremøtene, mener eksperten.

– Alle har et ansvar for at alle skal føle seg inkludert, og man bør også ha økonomi som et tema rundt middagsbordet. Det er lurt å sette seg i andres situasjon og tenke over hvilke signaler man gir, sier Sandmæl.

– Tungt

– Det sitter langt inne å be om hjelp, og jeg har fått henvendelser fra foreldre som gråter seg i søvn fordi de ikke har råd til klær og sekker til skolestart. Jeg synes jo det er fryktelig trist at det er sånn, sier Stine M. Carlsen, i den landsdekkende organisasjonen Hjelp oss å hjelpe.

Bare i Fredrikstad har hun hjulpet ti familier ved skolestart i år, mot ingen i fjor.

Stine M. Carlsen

BILEN FULL: Stine M. Carlsen i Hjelp oss å hjelpe har samlet inn sekker og skoleutstyr til familier med dårlig råd.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Organisasjonen samler inn alt fra mat og klær fra privatpersoner, og hjelper familier som tar kontakt via Facebook-siden deres.

Spesielt er det tungt for mange å skrape sammen nok penger etter ferien, forklarer hun, for barna har kanskje vokst fra klærne sine og det er også dyrt å ha barna hjemme på ferie.

– Mange har ikke bil, og da blir det dyrt å bare ta en busstur til stranda.

Lars Haartveit

GOD MÅNED: Lars Haartveit i Hovedorganisasjonen Virke, forteller om gode salgstall, spesielt for bokhandelen, i august.

Foto: Hovedorganisasjonen Virke

Også handelsorganisasjonen Virke, kan bekrefte at august er en måned med høy omsetning.

– Årets nest største måned etter desember for bokhandlerne, er august. Da selger de en halv gang mer enn resten av året. Klesbransjen har også en litt bedre måned i august, avslutter Lars Haartveit.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)