Hopp til innhold

– Foreldre gråter seg i søvn

Norske foreldre bruker 900 millioner kroner ved skolestart, viser ferske tall. Samtidig vokser køen av familier som ikke har råd til skolesekk eller nye klær.

Stine M. Carlsen

TRIST: Stine M. Carlsen i organisasjonen Hjelp oss å hjelpe forteller at mange familier sliter, men at de ikke tør å ta kontakt for å få hjelp. Det er fortsatt tabubelagt å ha dårlig råd, sier hun.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Pengene flyr ved skolestart, og foreldre bruker stadig mer på barna sine. Men skolestarten er tøff for dem som har lite penger fra før.

Stine M. Carlsen

MYE UTSTYR: Listen er lang over hva man 'trenger' til skolestart. Alt fra sekker, pennal, boktrekk, tusjer, blyanter, drikkeflasker og matbokser. Stine M. Carlsen forteller om en lang liste.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi blir kontaktet av foreldre som forteller at de ikke får sove, at de gruer seg sånn til skolestart på barnas vegne og til å be om hjelp, sier Stine M. Carlsen i organisasjonen Hjelp oss å hjelpe, til NRK.

Vestlendingene bruker mest

En fersk undersøkelse som Respons Analyse har utført for DNB, viser at norske foreldre i snitt bruker 985 kroner per barn ved skolestart.

Mest penger bruker foreldre på Vestlandet, med cirka 1200 kroner i snitt per barn.

Se faktaramme for alle tallene.

Bokhandel

BUGNER: Butikken bugner av skolesaker, og tall fra Virke viser at bokbransjen har august som sin nest beste måned i året.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener foreldre må ta skylden for at mange føler et ekstra kjøpepress ved skolestart.

– For barna er det å begynne på skolen en stor opplevelse i seg selv, mens foreldre er opptatt av å utstyre dem med nye klær og ny sekk. Hvis du også utstyrer tenåringen din med nyeste Iphone, dyre klær og merkeveske, er du med på å skape en runddans av et kjøpepress, sier hun til NRK.

Silje Sandmæl er Forbrukerøkonom i DNB.

FORELDRE BØR TENKE SEG OM: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener foreldre bør tenke seg om før de utstyrer barna med dyrt utstyr til skolestart.

Foto: DNB

Økonomi bør bli et tema på foreldremøtene, mener eksperten.

– Alle har et ansvar for at alle skal føle seg inkludert, og man bør også ha økonomi som et tema rundt middagsbordet. Det er lurt å sette seg i andres situasjon og tenke over hvilke signaler man gir, sier Sandmæl.

– Tungt

– Det sitter langt inne å be om hjelp, og jeg har fått henvendelser fra foreldre som gråter seg i søvn fordi de ikke har råd til klær og sekker til skolestart. Jeg synes jo det er fryktelig trist at det er sånn, sier Stine M. Carlsen, i den landsdekkende organisasjonen Hjelp oss å hjelpe.

Bare i Fredrikstad har hun hjulpet ti familier ved skolestart i år, mot ingen i fjor.

Stine M. Carlsen

BILEN FULL: Stine M. Carlsen i Hjelp oss å hjelpe har samlet inn sekker og skoleutstyr til familier med dårlig råd.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Organisasjonen samler inn alt fra mat og klær fra privatpersoner, og hjelper familier som tar kontakt via Facebook-siden deres.

Spesielt er det tungt for mange å skrape sammen nok penger etter ferien, forklarer hun, for barna har kanskje vokst fra klærne sine og det er også dyrt å ha barna hjemme på ferie.

– Mange har ikke bil, og da blir det dyrt å bare ta en busstur til stranda.

Lars Haartveit

GOD MÅNED: Lars Haartveit i Hovedorganisasjonen Virke, forteller om gode salgstall, spesielt for bokhandelen, i august.

Foto: Hovedorganisasjonen Virke

Også handelsorganisasjonen Virke, kan bekrefte at august er en måned med høy omsetning.

– Årets nest største måned etter desember for bokhandlerne, er august. Da selger de en halv gang mer enn resten av året. Klesbransjen har også en litt bedre måned i august, avslutter Lars Haartveit.