– Først ble jeg litt skuffet, men det gikk fort over, sier Nina Skramstad.
Hun har prøvd det meste for å bli kvitt noen ekstra kilo: Grete Roede, Herbalife, 5:2-dietten, «Spis deg slank», lavkarbo og en diett som kalles Byline. Da NRK Puls etterlyste folk som ville gå på en diett, kastet Nina seg på.
I løpet av fire uker gikk hun ned 4,5 kg.
– Jeg var faktisk ikke sulten. Det skiller denne dietten fra de andre jeg har prøvd, smiler Nina.
Gamle tips i ny innpakning
En del søker enkle løsninger for å bli tynne. Mange prøvde seg på 5:2-dietten tidligere i år. Da lavkarbobølgen var på sitt mest populære i 2012, en eller annen form for diett. Hvorfor slår ikke vanlig sunn mat like godt an?
– Mange kaster seg på diett etter diett, men hvor smart er det egentlig? Du vil garantert redusere vekta med en diett. Det er fristende, men ender som regel i skuffelse, Jeg vil at folk skal få øynene opp for den vanlige sunne, gode maten, sier Puls-programleder Helene Sandvig.
Etter tips fra klinisk ernæringsfysiolog Christine Henriksen ved Universitetet i Oslo lagde hun derfor dietten «Smart fat, slow carb».
Navnet høres kanskje eksotisk ut, men dietten er langt fra noe hokuspokus: «Smart fat, slow carb» handler om å ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
Høres dette kjent ut? Det er kanskje ikke så rart. For hemmeligheten bak dietten er at den er basert på de kjente og kjære kostholdsrådene fra Helsedirektoratet. Gamle tips i ny innpakning, med andre ord.
Hvorfor «smart fat, slow carb»?
Myndighetens kostholdsråd bygger blant annet på at vi får i oss for mye av det usunne fettet – og for mange raske karbohydrater. Boller, brus, kaker. Rett og slett sukker i alle varianter. Hver nordmann spiser 15 kg sukker i året.
– De færreste spiser slik Helsedirektoratet anbefaler. Hvis du legger om kostholdet og følger Helsedirektoratet, vil det nesten oppleves som å gå på diett. Forskjellen er at dette skal vare livet ut, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh i bramat.no.
Von Krogh sier det derfor kan være lurt å droppe ideen om å kaste seg på enda en ny, trendy diett.
– Ikke forkast Helsedirektoratets anbefalinger før du har prøvd. Gi det en sjanse, sier hun.
Små endringer i hverdagen
Med diettstuntet «smart fat, slow carb» ønsket Puls-programlederen å pakke inn Helsedirektoratets kostholdsråd på en litt mer spennende måte – siden det er så mange som ikke bryr seg om myndighetenes matråd.
Helsedirektoratet kontrer med at de har gjort mange tiltak for å hjelpe det norske folk til å spise sunnere.
– Vi ønsker å inspirere til å gjøre de små, overkommelige endringene i hverdagen. Facebook-siden vår har fått 110.000 følgere, og vi håper å nå enda flere. Følgerne får flere daglige oppdateringer med tips og inspirasjon, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.
Hun tror mange har fått med seg Helsedirektoratets tips til hvordan man kan lage en sunnere matpakke, spise mindre sukker og redusere saltinntaket.
– Samtidig er mye av arbeidet vårt mindre synlig. Et eksempel på dette er nøkkelhullskriteriene, dialog med dagligvarebransjen og retningslinjer for kosthold i barnehager og skoler. Vi har også laget «Kokebok for alle» og «Fiskesprell», som skal få barn og unge til å spise mere fisk, sier Øien.
Hun ønsker Sandvigs diett velkommen. Men foreløpig forblir Puls-programlederens diett et
- Kjenner du noen med matallergi? Da kan dette være appen for deg
– Det funket for meg
Selv om Nina ble litt paff da Puls-Helene fortalte henne at hun bare hadde fulgt Helsedirektoratets kostholdsråd, angrer hun ikke på at du testet ut «dietten».
– «Smart fat, slow carb» var lett å følge og jeg har ikke vært sulten. Hvis Helene hadde laget bok, hadde jeg kjøpt den og kost meg med alle oppskriftene, smiler Nina, som hadde fortalt flere venninner at hun fulgte en diett. Nå er hun i tvil om hva hun skal si.
– Det er litt spesielt, men jeg får bare si det som det er. Det er det samme hva dietten heter eller hvem som har anbefalt den. Den funket for meg, sier Nina.