NRK Meny
Normal

Nekter barn forsikring

Ikke alle barn er like verdifulle i forsikringsselskapenes øyne og nektes forsikring.

Barn som ikke får forsikring.
Foto: NRK

 

"Ikke la økonomien sette grenser for omsorgen du gir det kjæreste du har." Slik selger Sparebank 1 sine barneforsikringer. Men ikke alle barn er like verdifulle i forsikringsselskapenes øyne og nektes forsikring.

FBI har truffet to barn som ble avvist av forsikringsselskapet.

Foreldrene til Mathias (1 år) kontaktet Sparebank 1 for å tegne barneforsikring for sønnen sin, men fikk avslag på søknaden selv om Mathias i dag er frisk og rask.

Årsaken til avslaget er at han fikk en annerledes start på livet. En hjerneblødning under svangerskapet endte med at Mathias fikk diagnosen Hydrocephalus. Den innebærer at han har et dren som drenerer ut veske fra hjernen og ned i magesekken.

Ellers er Mathias frisk og rask, også i følge legene.

- Han fungerer helt som andre barn og legene sier at han er frisk, sier Marianne Danielsen, Mathias' mor.  

Selv om foreldrene har tilbudt seg å betale høyere forsikringspremie enn andre, vil ikke Sparebank 1 gi gutten forsikring før tidligst etter at han har begynt på skolen.

IF ignorerer legeerklæring

 

Avslag på barneforsikring.
Foto: NRK

Tre år gamle Julie skulle også etter foreldrenes ønsker vært forsikret, men IF ville det annerledes.

Da mamma Margaret Aaram søkte om barneforsikringen til IF fortalte hun at Julie ble født tidlig i svangerskapet.

- Hun var og ganske liten da hun ble født og veide bare 650 gram, men klarte seg likevel utrolig bra helt fra starten av.

Foreldrene fikk også en legeerklæring fra Ullevål Universitetssykehus som bekreftet at Julie var helt frisk og uten symptomer som følge av den tidlige fødselen.

For IF var dette uinteressant og gav familien avslag på forsikringssøknaden på generelt grunnlag. Barn som veier mindre enn 1000 gram ved fødselen får ikke forsikring.

- Nei da blir man provosert, sier Margaret. Her sitter man med et barn som er mer sjekket ut av leger og spesialister enn hva som er vanlig med andre barn og som faktisk er erklært frisk og så hjelper det ingen ting.

Seksjonsoverlege sjokkert

Seksjonsoverlege ved nyfødtavdelingen på Ullevål Universitetssykehus Rolf Lindemann er også sjokkert over avslaget fra IF.

- Ja for meg er dette helt vannvittig galt. For oss betyr ikke vekt noen ting. Det som betyr noe er hvor tidlig et barn er født sier Lindemann.

IF sier at de må forholde seg til statistikken og kan ikke vurdere hvert enkelt barn som søker om barneforsikringen. For Julie betyr det at hun ikke vil bli vurdert igjen før hun har begynt på skolen. 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.