Normal

Naturlig sukker?

Nøtteblanding fra Euroshopper er tilsatt sukker uten at du får vite det. - Lureri, mener helsebevisst storforbruker.

Nøttemiks
Foto: Tor Risberg, NRK

I flere måneder har familien Sæbø Larsen spist Euroshoppers Nøttemiks i den tro at innholdet i posen er helt naturlig. Nå viser det seg at fruktbitene består av mye tilsatt sukker.

Vernepleier Espen Are Sæbø Larsen i Kristiansand er svært opptatt av innholdet i maten han og familien putter i seg. Han kjøper knapt en godbit uten først å lese innholdsdeklarasjonen. Kostholdet skal være skikkelig, og sukker er blant verstingene.

LES OGSÅ: Smarte nøtter

Enkelt valg

- Så da jeg kom over denne nøtteblandingen ble jeg glad, forteller Sæbø Larsen. - Kun naturlige ingredienser og ingen tilsetning av verken sukker eller konserveringsmidler, ifølge informasjonen på pakka. Valget var enkelt når jeg laget frokostblanding til den lille datteren min. Nøttemiksen hørte med!

Familien har vært storforbruker av nøtter, rosiner og papayabiter fra den populære billigposen. Euroshopper er ICAs serie med lavprisvarer. Espen Are Sæbø Larsen har lenge undret seg over hvorfor det er så vanskelig å få tak i nøtteblandinger uten tilsatt sukker. Og ble altså positivt overrasket over Euroshoppers variant.

- Ja faktisk så overrasket at jeg ringte til konkurrenten Brynild og spurte hvorfor ikke de også selger usukrede blandinger av tørket frukt og nøtter. Da fikk jeg en ny overraskelse, forteller Sæbø Larsen.

Sukker hører med

Svaret var nemlig at tørket papaya må tilsettes sukker av kvalitetsgrunner. Euroshoppers nøttemix ble sendt til analyse, og testen viser at papayaen inneholder hele 43 prosent tilsatt sukker. Uten at det er informert om dette på emballasjen.

- Lureri, mener Espen Are Sæbø Larsen som trodde han kjøpte et rent naturprodukt. - Problemet er jo ikke først og fremst sukkeret, men at jeg som forbruker ikke blir informert slik at jeg kan ta et valg. Da kan man undre seg på hvilke andre stoffer som eventuelt også er tilsatt uten at man får vite det, sier han.

LES OGSÅ:

Skal forhindre mugg

Men hvorfor er papayaen sukret så mye som 43 prosent? Ifølge ICA gjøres det for å hindre muggdannelse i produktet. ICA forklarer også at Nøttemix-posene ble produsert før kravet om å merke sukkerinnhold ble innført. Nøttemiksposene kom i 2004. Men forskriftene ble innført allerede ti år tidligere.

Uansett mener ICA at dette ikke er noen unnskyldning. Butikkjeden takker Sæbø Larsen for å ha gjort oppmerksom på saken, og stanser nå produksjonen av denne emballasjen. De lover at nye poser skal være riktig merket og på plass i butikkene i løpet av vinteren.

LES OGSÅ: Nordisk sukkersjekk

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.