NRK Meny
Normal

Mye storlaks - mindre villaks

Elvene fylles nå av laks, men oppdrettsfisk og lakselus truer fortsatt villaksen.

Laks på 13,3 kilo tatt i Otra
Foto: Picasa 2.6

I mange elver starter laksesesongen denne helga. Drammenselva har hatt en god start med flere lakser på over 15 kilo.

I år ventes det mer storlaks enn i fjor. Prognoser fra Direktoratet for naturforvaltning viser at det ventes mer laks over 7 kilo i hele landet.

Men laksen har problemer.

«Utvannet» villaksstamme

Det har aldri vært flere rømte oppdrettslakser enn det siste året.. Disse blander seg med villaksen og vi får etter hvert hybrider med andre egenskaper enn villaksen.

Dersom rømningene fra oppdrettsnæringen fortsetter som nå, vil villaksen forsvinne før det er gått hundre år.

- Vi har med andre ord ikke tid til å vente på at problemet løses en gang i framtida. Vi trenger tiltak som virker nå, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning.

- Stadig påfyll av oppdrettslaksgener fører sakte men sikkert til utsletting av villaksen, sier Sollie.

- For liten innsats mot parasitt

Aage Wold er leder i Norske Lakseelver og er fortvila.

Han mener det gjøres for lite for å hindre spredningen av lakselus, Gyrodaktylus salaris. 

Regjeringa har nyling oppretta enda flere nasjonale laksefjorder og -elver der villaksen skal ha fortrinn. Dette får de ikke i særlig grad, mener Wold.

HØR: Friluftsmagasinet i nettradioen

I Friluftsmagasinet lørdag 2. juni kl 08.07 forteller han om truslene mot villaksen. Wold går også hardt ut mot Direktoratet for Naturforvaltning fordi regjeringa ikke får klare og alvorlige nok signaler om villkasen.

 

- Det blir for lite handling, til tross for at regjeringa i revidert budsjett bevilga 20 millioner kroner ekstra til kampen mot lakselus, sier en engasjert leder i grunneierorganisasjonen, Norske Lakseelver.

Terje Stensland med laks på 13,3 kilo

Terje Stensland med laks på 13,3 kilo.

Foto: Picasa 2.6

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.