Hopp til innhold

Morsdagens mor angret på morsdagen

Anna Jarvis oppfant dagen for å hylle sin mor, men endte med å bruke resten av livet på å prøve å avskaffe merkedagen hun selv hadde skapt.

Anna Jarvis, grunnleggeren av morsdag

Historien om Anna Jarvis som oppfant den moderne morsdagen er både oppløftende og hjerteskjærende.

Foto: AP

Noen år etter at Anna Jarvis oppfant morsdagen, var hun på en restaurant i Philadelphia. Da maten ble servert, kastet hun salaten på gulvet, slang penger på bordet og trampet ut av restauranten.

Salaten hun hadde bestilt, het nemlig «morsdagssalat.»

For henne var ikke denne salaten en hyllest, men en krenkelse av morsdagen. Det forteller historiker Katharine Antolini til The Washington Post.

Oppfylte morens drøm

Ann Reeves Jarvis sitter i en stol i et gammelt svart hvitt foto.

Anna Jarvis opprettet morsdagen for å hedre sin mor, Ann Reeves Jarvis som er avbildet her.

Foto: West Virginia and Regional History Collection

Ann Reeves Jarvis var en lærer som holdt kurs i oppdragelse for mødre og barn. Hennes største ønske var at noen skulle opprette en dag for å hylle mødrenes innsats. Da hun døde i 1905, bestemte dattera Anna seg for å oppfylle morens drøm.

Anna sendte brev til flere maktmennesker. Hun møtte motstand fra mannlige politikere som latterliggjorde henne, men fikk moralsk og økonomisk støtte fra blomsterindustrien.

I 1914 lyktes hun. Da erklærte president Woodrow Wilson at USA skulle ha en nasjonal merkedag for å hedre mødre. Dagen ble bare noe helt annet enn det Jarvis hadde drømt om.

Tragisk slutt

Handelsstanden innså fort at de kunne tjene penger på morsdagen. Det ble lansert salgskampanjer for alt fra blomster og parfymer til bøker og ikke minst den famøse «morsdagssalaten.»

Jarvis ble rasende overbevist om at butikkene hadde ødelagt alt og prøvde å avskaffe morsdagen.

Hun kranglet med presidentfruen Eleanor Roosevelt, truet med søksmål, skrev kronikker og organiserte protester, men alt var forgjeves.

Jarvis ble stemplet som en hysterisk og egoistisk kvinne. Hun døde blakk og alene, i et pleiehjem i 1948.

For å gjøre vondt verre, kom det frem i etterkant at blomsterindustrien hadde betalt for oppholdet på pleiehjemmet, uten hennes viten.

Bildetekst: Fungerende butikkleder Agnieszka Pukownik hos Mester Grønn, forbereder seg på travle helger fremover. 

– Det blir travelt. Vi har hatt kø som strekker seg langt ut av butikken, sier Agnieszka Pukownik, fungerende butikkleder på Mester Grønn Tveita.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Travle tider

Over hundre år senere er det fortsatt gode tider i blomsterbransjen når det nærmer seg morsdag.

Mester Grønn-sjef Erling Ølstad er derimot uenig i at blomsterbransjen bidrar til kommersialiseringen av morsdagen.

– Vi må få lov til å feire mor ved å gi henne blomster. Det sier jeg ikke bare fordi jeg selger blomster, sier Ølstad som er administrerende direktør for en av landets største blomsterkjeder.

Morsdag i butikkene

I blomsterbutikken på Tveita-senteret er det ikke tvil om hvilken merkedag som nærmer seg.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Hvorfor virker det som at dere setter opp prisene på roser når det nærmer seg morsdag?

– Vi setter ikke opp prisene automatisk fordi det er morsdag. Alle grossistene på verdensmarkedet skal kjøpe inn roser til årets største salgsdag, Valentine's Day, samtidig. Dette kombinert med en lav kronekurs, gjør at det blir dyrere roser, sier Ølstad.

Tips til gratis morsdagsfeiring

Dame med brunt hår og sort jakke står ute på gata

Lise Vermelid Kristoffersen fra «Pengesnakk» er ekspert på å spare penger i hverdagen. Og morsdag er ingen unntak.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Lise Vermelid Kristoffersen fra «Pengesnakk» tror mødre flest setter mer pris på oppmerksomhet og tid sammen med barna, enn dyre gaver.

– Du kan bake noe godt og dra på kaffebesøk eller sende et håndskrevet kort hvis du bor for langt unna, foreslår Kristoffersen.

Når det er snakk om småbarnsmødre, er det bare en ting som gjelder.

– Alt vi vil er å få sove lenge. Så ikke vekk oss tidlig med dyre gaver. Den beste gaven er å bare la oss få sove lenger på morgenen!

Kilder til historien om Anna Jarvis: West Virginia and Regional History Collection og boka Memorializing Motherhood - Katharine Antolini

Moren til Sarah er kristen, faren er muslim. Nå vil hun vite - hvorfor gikk moren med på å oppdra henne som muslim?

Moren til Sarah er kristen, faren er muslim. Nå vil hun vite - hvorfor gikk moren med på å oppdra henne som muslim?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)