Hopp til innhold

Mennesker kan gro egne proteser

En avkappet arm vokser ut og blir som ny igjen. Det høres mest ut som science fiction, men kan kanskje bli virkelighet.

Tær

Forskere håper på at mennesker kan gro egne proteser.

Foto: Alex Bramwell

Forskere på Karolinska Instituttet i Stockholm har avslørt en del av hemmeligheten bak salamanderens evne til såkaldt regenerering – å erstatte avkuttede og ødelagte kroppsdeler som ben hale og hjertemuskel med nye.

Denne evnen gjør den unik blant ryggradsdyrene.

Gjenoppbygging i mennesker

Hos mennesker er det en muskelstamcelle som heter satelittcelle som er den cellen som bidrar til at mennekser er i stand til å gjenoppbygge muskler ved en skade og bygge nye muskler for eksempel når man trener mye.

Forskerne i Sverige har funnet ut at det er den samme type satelittcelle som bidrar til å gjenoppbygge kroppsdeler hos salamandere.

- Vi har oppdaget at denne cellen også finnes hos salamanderen og at det er den satelittcellen som gjør at salamanderen kan gjennoppbygge en hel arm eller en hel muskel. Den kan bygge et nytt ben en ny hale hvis den mister linse i øyet kan den bygge en ny del av hjerte og hjernen og til og med hake, sier Sara Lööf, doktorand ved Karolinska Institutet i Stockholm.

 

Salamander

Salamander

Foto: Carl Eltervåg / NRK

Har hatt egenskapen før

– Vi har funnet en likhet mellom mennesker og salamander som gir oss håp om at vi også en gang skal kunne gi mulighet til å kunne gjennoppbygge kroppsdeler hos mennesker, sier hun.

 Hun forteller at mennesker og flere andre arter nok har hatt denne egenskapen en gang, men at det har blitt borte gjennom generasjoner.

- Vi tror vi skal kunne finne fram til denne detaljen som gjør at vi skal kunne gjenfinne denne egenskapen, sier Lööf.

Fingertupp gror ut

Mennesker har en del av disse egenskapene fremdeles. For eksempel har spedbarn evnen til å gjenoppbygge en fingertupp hvis den blir skadet. Men når man blir eldre blir det bare dannet et arr.

- Det kan hende at spedbarna da har igjen denne mekanismen som salamanderen har - at celletypen som skal til for å regenerere kroppsdeler fremdeles er aktiv hos spedbarn, sier Lööf.

Hun er svært optimistisk i forhold til hva funnene kan gi av muligheter for mennesker en gang i fremtiden.

Bygge hjertemuskelceller

- Det mest trolige er at vi vil kunne få en mulighet til å bygge opp hjertemuskelceller etter for eksempel et hjerteinfarkt. Dette er enklere vev som ikke består av så mange ulike celletyper og som skal kunne ta kortere tid å gjenoppbygge.

Forskerne skal nå se på mekanismene som gjør at salamanderen kan bygge opp hele kroppsedeler - og prøve å finne ut forskjellen mellom oss og dem.

- Siden skal vi se på hva som skal til for at vi skal kunne klare det samme som salamanderen, sier forskeren.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)