Mener mer soling er bra for deg

Forskere mener vitamin D kan ha en større rolle enn tidligere antatt for helsa di. 10 minutter i sola kan være nok.

Ferie

Gi armer og ansikt 10 minutter sol per dag i sommerhalvåret, og du får i deg nok D-vitamin.

Foto: Zdenka Micka

 

  QUIZ

Er du overvektig eller deprimert kan det være at du har for lavt innhold av vitamin D i blodet.

En stor studie ved universitet i Tromsø vil se om mangel på vitamin D, har noe å si for dette i tillegg til blodtrykk, bentetthet og muskelstyrke. 

Ved nyttår vet professor i hormonsykdommer, Rolf Jorde, om det de har holdt på med i de siste par årene har vært suksess eller ikke.

– Hvis teoriene våre er riktige om vitamin D er det klart at dette kan ha betydning for mange mennesker. Da bør helsemyndighetene vurdere å øke den anbefalte mengden folk bør få i seg, sier han.

Andre forskere ser på sammenhengen mellom vitamin D og MS og diabetes.

Betydning for kreftbehandling

– Vi har funnet ut at det er en fordel å begynne behandling av kreft når man har mye D-vitamin i blodet og det har de fleste på sommeren og høsten, forklarer professor i biofysikk Johan Moan.

Han og kollegene ved Radiumhospitale har undersøkt data fra 180 000 pasienter i kreftregistreret, og resultatet er slående:

Opptil 30 prosent flere av de som starter kreftbehandling når D-vitaminnivået er høyt, er i live tre år etter at de fikk kreft enn de som startet behandlingen når D vitaminnivået er lavt.

Hvorfor vet man ikke helt sikkert, men en del av forklaringen kan være at D-vitaminet beskytter mot kreft, og at det bidrar til å bedre forholdene i blodbanene og immunsystemet.

– Sol deg mer

Sola  er den viktigste kilden til vitamin D. Men det er bare når den står høyt på himmelen i sommerhalvåret at UVB-strålene når fram og danner vitamin D i huden vår.

Johan Moan har lenge oppfordret folk til å sole seg mer og sørge for å få inn mer vitamin D gjennom kosten. Nå får han følge fra stadig flere hold.

Tran

30 minutter sol gir deg like mye D-vitamin som en liten flaske tran, sier Johan Moang.

Foto: NRK

– Helsemyndighetene har i menge år vært veldig skeptiske til at folk bør få mer sol. De tenkte bare på å unngå hudkreft, men det siste året har mange forandret mening, sier han.

I følge Moan får man nok vitamin D ved å sole seg daglig i ti minutter når solen står høyt på himmelen. Man behøver ikke å kle av seg alt. Å blotte armer og ansikt holder.

– Det som er viktig er å sole seg fornuftig å unngå å bli solbrent. Da unngår man også hudkreft. Om vinteren må man kompensere for sola med å få i seg mat som inneholder vitamin D, som fet fisk og tran. Trolig i langt større doser enn det som nå er anbefalt, sier han.

Nasjonalt råd for ernæring følger nøye med på all forskningen som foregår og har foreslått flere tiltak for at befolkningen skal få i seg nok d-vitamin.

Et av forslagene er å berike all melk med vitamin D, og også berike enkelte matoljer og øke mengden d-vitamin i margarin. De vurderer fortløpende om den anbefalte mengden d-vitamin til folk flest bør økes.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)