EU har fastsatt en grenseverdi på 15 milligram kumarin per kilo bakst. Kumarin er et stoff som finnes i kanel og som kan påføre skader på leveren ved høyt inntak. Det er anslått at kroppen kan takle et daglig inntak av kanel på 1,4 gram, noe som tilsvarer en halv teskje, ifølge Mattilsynet.
– Det er ingen grunn til bekymring for folk med et variert kosthold. Det er i første rekke bakerne som må tenke litt ekstra på hvor mye kanel de strør på baksten, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.
Det er bakeren som i utgangspunktet må vurdere kanelinnholdet.
Nå advares det ikke bare mot sukkeret i bollene, men også kanelen.
Foto: Tone G. Johannesen / NRKHer i landet brukes kanel blant annet i de bergenske skillingsbollene, og den norske risgrøten er fast innslag på mange familiers bord. Mattilsynet ber foreldre passe på kanelinntaket hos små barn.
– De spiser gjerne mer grøt enn andre, og siden kroppen er liten, tåler de også mindre enn voksne, sier Wold.
Det er ikke første gang tilsynet advarer mot overdreven kanelbruk. Rådgiver Julie Tesdal Håland ved forbrukerseksjonen i Mattilsynet har tidligere beroliget med at leveren reparerer skadene selv når man reduserer inntaket av det brune krydderet.