Hopp til innhold

Maten du trygt kan spise etter utløpsdatoen

En rekke matvarer holder i måneder etter utløpsdatoen går ut. Her er produktene som du ikke trenger å sjekke datostemplingen på.

Kan spises etter utløpsdato

Egg, spekemat og yoghurt holder seg som regel en god stund etter utløpsdatoen, dersom matvarene er oppbevart riktig.

Foto: Kim Jansson/Colourbox

Åse Kringlebotn

Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt sier nordmenn kaster altfor mye mat.

Foto: Matprat.no
Einar Risvik

Einar Risvik i Nofima bruker ikke nødvendigvis holdbarhetsdatoen som et verktøy for å vite om han kan spise en matvare eller ikke.

Foto: NRK

Nordmenn vegrer seg ikke for å kaste god mat. Hvert år går rundt 300.000 tonn spiselig mat rett i søppelkassen, viser en undersøkelse utført av NHO Mat og Drikke, Nofima og Østfoldsforskning.

– Det å kaste mat var nesten utenkelig for to generasjoner siden. De holdningene er nesten borte, kanskje fordi vi har det så bra, sier ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK), til NRK.no.

Ernæringsfysiologen, som har skrevet flere bøker innen matfaget, har noen tips til hvilke varer en ikke bør kaste etter at best-før-datoen har gått ut.

NRK.no har også spurt seniorforsker Einar Risvik ved matforskningsinstituttet Nofima, om hans råd til matvarer som man fint kan spise etter utløpsdatoen. Her er ekspertenes tips.

– Egg er den største misforståelsen

Ifølge matekspertene er datostempling av egg kanskje den største misforståelsen blant forbrukere.

– Egg må være den matvaren det sløses mest med. De går gjerne rett i søppelbøtta etter at datoen går ut, sier Kringlebotn.

En undersøkelse gjort av OEK og Nofima for noen år tilbake viste at selv to måneder etter at datostemplingen hadde gått ut, var eggene i tipp topp stand.

– Mest sannsynlig holder eggene enda lenger enn det. Det forutsetter at de er oppbevart kjølig, sier Kringlebotn.

Hun sier norske, svenske og finske egg har mye høyere kvalitet enn egg i resten av verden. Hun får støtte fra forskningslederen i Nofima. Einar Risvik sier at Norge følger europeiske retningslinjer for datomerking av egg, men at disse retningslinjene er strenge, sett i lys av kvaliteten på norske egg, sammenliknet med egg fra andre land.

– Jeg ville aldri funnet på å kaste egg som ikke lukter vondt. Holdbarhetsdatoen er satt ut fra en antagelse om at det er salmonella i egg, men i Norge er det svært liten sjanse for det. Derfor er lovverket for datostempling av egg svært strengt etter norske forhold, sier Einar Risvik til NRK.no.

Egg

– Egg må være den matvaren det sløses mest med, sier Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Hun sier eggene har en holdbarhet langt utover datostemplingen.

Foto: Kim Jansson / NRK

Utgått melk kan fortsatt brukes

Melk blir ikke nødvendigvis klumpete og sur med en gang datoen på kartongen er passert.

Melk

Sur melk som har gått ut på dato, kan for eksempel brukes til å lage vaffelrøre.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Datomerkingen på melk er basert på hvor lenge melken holder etter at den er blitt åpnet. Har man melken uåpnet i kjøleskapet under en stabil og lav temperatur, kan den ofte holde mye lenger enn det, sier Risvik i Nofima.

Kringlebotn sier at skummetmelk gjerne er det første som blir ekkelt å drikke over datoen, mens melk som H-melk og lettmelk, inneholder fett som beskytter smaken.

– Bruk sansene og sunn fornuft. Smaker eller lukter melken litt rart, kan den alltids brukes i brøddeigen eller vaffelrøren, sier hun.

– Trenger ikke se på utløpsdatoen en gang

All ferdigpakket mat skal ifølge Mattilsynet merkes med holdbarhetsdato – men matekspertene mener det ikke alltid er nødvendig å sjekke om varen har gått ut på dato.

– Jeg ville aldri funnet på å se på datostemplingen på mel. Med mindre det har gått mugg i det, eller du har fått midd i melet, kan det fint brukes. Hvis du skal bake kjeks, er hvitt mel bedre når det er gammelt og dårlig, for da blir kjeksen sprøere, fordi glutenet ikke fungerer like godt, sier Risvik.

Det er heller ingen grunn til å følge utløpsdatoen på suppeposer, ifølge seniorforskeren.

– Har du en Toro-suppepose på hytta som har ligget tre år over tiden, og den ser grei ut når du åpner den, er det ikke noe problem å spise den, men smakskvaliteten kan være lav.

Tørrvarer har i det hele tatt lang holdbarhet.

– Pasta er veldig greit å spise etter datoen, så lenge det er tørr pasta. Sukker er jo et konserveringsmiddel i seg selv, så det skjer det ikke noe med, sier Kringlebotn.

Noen produkter kan gi en bedre smaksopplevelse etter utløpsdatoen.

For eksempel kan en del oster smake bedre etter datostemplingen. Det samme gjelder for enkelte kjøttprodukter, som for eksempel modnet spekeskinke.

Suppepose

En suppepose eller andre tørrvarer holder seg gjerne i lang tid etter at varen går ut på dato.

Foto: Kim Jansson / NRK

Vær forsiktig med utgått kjøtt

Produkter merket med «siste forbruksdag» i stedet for «best før», bør du være litt mer forsiktig med. Ferske kylling- og kjøttprodukter og andre matvarer som er lett bedervelige blir merket med denne betegnelsen.

Mattilsynet opplyser at det kan utgjøre en helserisiko å spise slike produkter etter datoen har gått ut.

– Men sett i lys av at vi kaster så mye mat som det egentlig ikke er noe i veien med å spise, har industrien sett på sine regler, og om det er satt for korte frister. Enkelte produsenter har utvidet datostemplingen litt, slik at vi skal slippe å kaste så mye mat, sier Kringlebotn.

Pølser

Produkter merket med «siste forbruksdag», bør du være forsiktig med å spise etter utløpsdagen.

Foto: Kim Jansson / NRK

Risvik går så langt som å si at han ikke engang kaster kjøtt som er surt, men vil ikke nødvendigvis anbefale alle å gjøre det samme.

– Det krever kunnskap. Hvis folk hadde kunnskap om maten, er det mye av maten vi kaster som kunne blitt spist. Har man ikke denne kunnskapen, bør man være forsiktig, sier han.

Han sier at et stort problem med kjøtt er melkesyrebakteriene, som lager slim og syre.

– Det gjør at kjøttet blir surt og slimete. Men det er ikke farlig, så lenge kjøttet varmebehandles godt. En erfaren kokk ville nok lagt kjøttet i en lett eddikløsning eller skylt det i lunkent vann.

Men er det mugg på kjøttet, bør det gå rett i søppelbøtten.

– Er kjøttet grønt på grunn av mugg, bør du ikke spise det. Hvis kjøttet blir liggende på kjøkkenbenken og lukter råttent, bør du heller ikke spise det, sier Risvik.

Andre matvarer du trygt kan spise

Britiske BBC har, i samarbeid med matforskeren Dana Gunder listet opp en rekke andre matvarer du også trygt kan få i deg, selv om de har gått ut på dato.

Sjokolade kan du kose deg med etter utløpsdatoen, dog er det ikke sikkert smaken er like god som når den er fersk. Ofte får sjokolade et slags hvitt belegg etter en tid, men dette er ikke farlig å spise.

Tortillachips går også veldig fint å spise etter utløpsdatoen. Om de ikke er ferske lenger, kan du for eksempel varme dem i ovnen med litt olje, så blir de gode og sprø igjen, oppfordrer matforskeren.

Gunder sier hun til og med spiser gammel yoghurt, og hvis det er mugg på produktet, skraper hun det bare vekk.

– Jeg spiser yoghurt måneder etter utløpsdatoen, og det har aldri gitt meg noen problemer, sier Gunder til BBC.co.uk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)