Hopp til innhold

Hver tiende sparepære takket for seg etter 100 dager

Ti prosent av sparepærene har sluknet etter bare 2500 timer, selv om leverandørene hevder at de skal vare fire ganger så lenge. Det viser en langtidstest som fortsatt pågår.

Nemko-test av sparepærer

Fem av 50 sparepærer har sluknet allerede etter drøyt 100 dager. Her fra Nemkos langtidstest.

Foto: Nemko

På oppfordring fra NRK Forbrukerinspektørene har laboratoriet hos Nemko testet levetid og kvalitet på ti ulike sparepærer.

I den første testrunden sluknet én pære allerede etter 1160 timer, selv om den oppgitte levetiden er hele 10.000 timer.

Det var en Luxram-pære kjøpt på Lampemagasinet for 29 kroner som først sa takk for seg.

Etter vårens NRK-test har Nemko latt pærene fortsette å lyse. Nå er det gått 2500 timer fra de ble skrudd på første gang. Og nå har ytterligere to Luxram-pærer sluttet å virke. I tillegg har to andre pærer sluknet før de hadde lyst i 100 dager.

Skal vare i ti år
De fleste sparepærer skal vare i ti år.

En levetid på 10.000 timer tilsvarer daglig normalbruk i ti år. Men mange sparepærer sier takk for seg mye tidligere.

Foto: Tor Risberg / NRK

Testen omfatter 50 enkeltpærer fordelt på ti ulike modeller, med fem eksemplarer av hver. Effekten tilsvarer mellom 48 og 60 watt hos de gamle glødepærene.

Oppgitt levetid for de fleste sparepærene i testen er inntil 15.000 timer. For de fleste er det 10.000 timer som gjelder.

Og en levetid på 10.000 timer tilsvarer ti års forbruk hvis pæren er påskrudd i 2,7 timer hver dag.

I testen hos Nemko lyser pærene i tre timer. Deretter kobles de ut i 15 minutter, for så å være påslått igjen i nye tre timer. Slik går det døgnet rundt.

Luxram

Tre av fem Luxram-pærer har sluknet lenge før oppgitt levetid.

– For én uke siden sluttet Luxram-pære nummer to å virke. Nå har også nummer tre takket for seg, forteller avdelingsleder Tore Ledaal i Nemko.

Den internasjonale standarden for testing av lyspærer tilsier at 20 eksemplarer av hver pære blir testet samtidig. Når minst halvparten av dem slutter å virke, har man funnet pærenes faktiske gjennomsnittlige levetid.

Nemko-testen omfatter altså "bare" fem identiske eksemplarer av hver modell.

– Men ettersom dette er en sammenliknende test, gir resultatet så langt i hvert fall en klar indikasjon på hvilken levetid man kan forvente av Luxrams sparepærer, sier Ledaal til NRK.no.

Ytterligere to har sluknet

Sparepærer fra Osram og Clas Ohlson

Enkeltpærer fra Osram og North Light ga også opp tidlig.

Av de ti modellene som testes, har også én Duluxstar sparepære fra Osram og ett eksemplar av North Light-modellen fra Clas Ohlson sluknet etter drøyt 100 dager eller 2500 timer.

Også de har en oppgitt levetid på 10.000 timer.

Men det betyr ikke nødvendigvis at disse to er generelt dårlige lyspærer. At ett av fem eksemplarer gir opp etter såpass kort tid, er innenfor rammene av det akseptable, ifølge internasjonal standard for sparepærer.

Sparepæren fra Osram var forøvrig testvinner sammen med IKEAs modell da vi for to måneder siden oppsummerte de første 1000 timene i testen.

Da var også lysutbytte, fargetemperatur og oppstartstid undersøkt. I denne nye testrunden er det bare levetiden som sjekkes. Og den testen fortsetter.

- Litt sjokkerende
Erlend Lillelien

Mange tror 10.000 timer er garantert levetid. Det er langt fra riktig, sier Erlend Lillelien i Lyskultur.

Foto: Lyskultur

– Dette bekrefter inntrykket vårt fra den første testrunden. Da sluknet én av Luxram-pærene etter bare 1160 timer. Det er litt sjokkerende at ytterligere to av dem har sluttet å virke nå, sier fagsjef Erlend Lillelien i det uavhengige kunnskapssenteret Lyskultur.

Han mener det betyr at levetiden for disse sparepærene faktisk ser ut til å være 2500 timer, og ikke 10.000 slik merkingen hevder.

– Og dermed er levetiden identisk med de gamle glødepærene, som hadde en grense på nettopp 2500 timer.

– I dette tilfellet slår man beina under argumentet om at moderne sparepærer varer mye lengre enn glødepærene som ikke lenger importeres, sier Lillelien.

– Misforhold

Lillelien mener at testen også viser et ganske stort misforhold mellom standarden for levetid og det forbrukerne forventer.

– En levetid på 10.000 timer, slik de fleste leverandørene oppgir, betyr ifølge internasjonal standard at minst halvparten av sparepærene fortsatt skal lyse etter 10.000 timer.

– Dette er altså ingen garanti om at alle pærer skal vare så lenge, slik mange forbrukere ser ut til å tro, sier han.

Erlend Lillelien etterlyser bedre offentlig markedskontroll av de nye sparepærene.

– De fleste importørene må i dag stole på informasjonen de får fra produsentene, noe som ikke alltid holder stikk. Hvis det var mer "ris bak speilet" ville flere importører gjøre egne tester, og færre dårlige produkter ende opp hos forbrukerne, mener han.

Legger seg flat

– Dette resultatet er for dårlig, innrømmer daglig leder Frode Eng hos Lampemagasinet.

Han er overrasket over at butikkjedens Luxram-pærer gjør det så dårlig i langtidstesten, og legger seg helt flat ettersom pakningen informerer om en levetid på inntil 10.000 timer.

– Resultatet er veldig uheldig for oss. Riktignok selger vi disse pærene for bare 29 kroner, så en sammenlikning med langt dyrere sparepærer er sånn sett litt urettferdig.

– Men vi er selvfølgelig misfornøyd med resultatet. Levetiden som er oppgitt på pakka er selvsagt det som skal gjelde, sier Eng.

Han forteller at butikken allerede har diskutert testresultatet med fabrikken i Kina. – Vår erfaring er at dette er en kompetent produsent. Vi har tidligere hatt lite å utsette på dem, sier Eng.

– Det kan se ut til at pærene som er testet er kampanjeprodukter som ble produsert i ganske mange eksemplarer. Jeg ser ikke bort fra at det er noe av forklaringen på det overraskende resultatet. Fabrikken skal nå se nærmere på hva som kan ha skjedd, sier Lampemagasinets leder.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)