Hopp til innhold

«Alle» bruker hjelm - fortsatt mange hodeskader

Bruken av alpinhjelmer har eksplodert de siste årene, men andel hodeskader har ikke gått ned. – Et tankekors, sier daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening.

Hemsedal i puddersnø

Det er nydelige forhold og mange mennesker i alpinanleggene nå. Alpinanleggenes Landsforening oppfordrer folk til å se seg for - og følge skivettreglene.

Foto: Kalle Hägglund

Andreas Rødven

Daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening, Andreas Rødven, mener at hjelmbruk kan gi en falsk trygghet og minner om at man slår seg hvis man smeller hodet i isen, også med hjelm.

Foto: Privat

Mens 10 prosent brukte alpinhjelm sesongen 1997/98, var andelen steget til over 80 prosent i fjor.

– Også de fleste voksne har tatt etter, og det er her vi har sett den aller største veksten. Vi er nå Europas flinkeste til å bruke hjelm, sier daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening, Andreas Rødven, til NRK.no.

– Tallene er gledelige, men det er et tankekors at det ikke har redusert andelen hodeskader, selv om hodeskadene er mindre alvorlige enn før, sier han.

Les også:

– Falsk trygghet

– Det kan hende at hjelmbruk gir en slags falsk trygghet. Kanskje man øker farten og kjører mer uforsiktig. Men smeller du for eksempel hodet i isen, slår du deg jo også med hjelm, sier Rødven.

– Derfor er det viktig at man ser seg godt for og følger skivettreglene.

Alpinanleggenes Landsforening vil ikke ut med tall på hodeskader som inntreffer i alpinanleggene, for ikke å skremme, men viser til generell statistikk på skader på sine hjemmesider.

85 prosent av skadene skyldes at skiløperen faller selv, og 4 prosent er kollisjon mellom personer.

Kne er mest skadde kroppsdel, fulgt av hode.

Skivettreglene finner du her: Skivettreglene (pdf)

Les mer om skader i alpinanlegg på Landsforeningens nettsider her.

Viktig med riktig størrelse

Også sportsbutikken XXL har merket seg den økende hjelmtrenden.

– Dette er blitt en sunn og fornuftig mote og henger nok blant annet sammen med hjelmenes endrede design. Tidligere var de mer dominerende på hodet, mens de i dag er blitt en naturlig del av skibekledningen forøvrig, sier nordisk innkjøper for ski i XXL, Tom-Erik Seim til NRK.no.

– Det er vel å merke viktig at hjelmen ikke er for stor - det går eventuelt utover sikkerheten. Derfor fokuserer vi på passform og hvordan hjelmen sitter på hodet når vi selger hjelmer hos oss, sier han.

Seim minner også om at innmaten i hjelmene utvider seg, noe som er viktig å ta hensyn til når man kjøper.

Se test av alpinhjelmer hos det svenske Forbrukerrådet her.

Sjekk CE-merking

De beste hjelmene er CE-merket. Merkingen betyr at hjelmen oppfyller sikkerhetskravene som gjelder i EØS, og at dette kan dokumenteres.

– Det er viktig å sjekke at hjelmen man kjøper er CE-merket, sier Rødven.

Han påpeker at det også kan være lurt å beskytte andre kroppsdeler.

– Håndleddsbrudd er vanligst blant snowboardere, og vi undrer oss over at så få bruker håndleddsbeskyttere.

– Eller så er ryggbeskyttere er et positivt sikkerhetselement. Barna kan også med fordel bruke det

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)