Hopp til innhold

Litt for mye Paracet kan være dødelig

Det er kjent at store doser smertestillende med paracetamol er helsefarlig. Men tar du jevnlig et par tabletter for mye, kan også det ta livet av deg.

Paracet

Paracet og andre typer smertestillende med paracetamol er lett tilgjengelig i apotek og matbutikker, men det er viktig å lese pakningsvedlegget og ikke ta for mye, særlig dersom man bruker smertestillende over tid.

Foto: Rune Karlsen / NRK

madsen

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, minner om at man ikke må bruke flere legemidler som inneholder paracetamol samtidig - da blir dosen fort for høy. - Og ved smerter over lenger tid må man gå til legen istedet for å behandle seg selv, sier han.

Foto: NRK
– Folk som tar tabletter for kronisk smerte skjønner kanskje ikke at de tar for mange eller kjenner igjen symptomene ved overdose og leverskade, sier Kenneth Simpson ved Edinburgh University til BBC.

Simpson og hans forskerteam har sett på rundt 663 tilfeller av leverskade grunnet legemiddelet paracetamol og fant 161 tilfeller av det de kaller «forskjøvet» (staggered) overdose.

Paracetamol finnes i vanlige smertestillende tabletter, som Pinex, Paracet og Panodil.

Les også: Mange forgiftes av paracetamol

Dør i verste fall

Denne typen overdose av paracetamol er vanskeligere for leger å oppdage, fordi blodprøver ikke vil vise de høye verdiene av paracetamol som man ser dersom noen for eksempel har hevet i seg flere pakker i et forsøk på å ta livet av seg, ifølge BBC.

Det er dessuten større fare for komplikasjoner.

– De 161 var mer utsatt for problemer med lever og hjerne og trengte i større grad dialyse og hjelp til å puste. Dødeligheten var dessuten høyere, sier Simpson til BBC.

– Dette kan forklares med at skadene bygger seg over tid - effekten blir større og utfallet kan bli fatalt.

Les også: - Ikke bruk gamle medisiner

– For lett tilgjengelig

Ved Rikshospitalet kjenner de godt til problemstillingen.

– Etter vårt skjønn er farene ved paracetamol for lite kjent blant folk flest, sier Aksel Foss, overlege og seksjonsleder ved seksjon for transplantasjonsmedisin, der levertransplantasjoner foretas.

– Vi mener paracetamol er litt for lett tilgjengelig, sier Foss.

I Norge seleges pakninger med 20 tabletter paracetamol reseptfritt, også i matbutikker.

Men salget har ikke økt etter at Paracet og liknende legemidler ble tilgjengelig utenfor apotekene, ifølge Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Les også: Paracetamol farlig for fostre

- Gå til legen

Tegn på alvorlig leverskade er gulsott (gulfarging av huden og øynene), blåmerker og hudblødninger, hevelse og vannansamling i kroppen, kvalme, dårlig matlyst og vekttap. Ved nyresvikt og påvirkning av hjernen vil man bli bevisstløs.

– Resultatene av denne undersøkelsen understreker vårt budskap når det gjelder bruk av paracetamol, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.no.

– Det er viktig at man leser pakningsvedlegget og følger rådene der, særlig med tanke på dosering, sier han.

– Man skal heller ikke behandle smerter selv over lenger tid, men gå til legen og bli undersøkt og få råd om behandling.

Noen tenker kanskje ikke over at både Paracet og for eksempel Paralgin Forte inneholder paracetamol.

– Pass på at du ikke bruker flere legemidler som inneholder paracetamol samtidig, sier Madsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)