Fosteret kan skades av paracetamol

Gravide advares mot bruk av vanlig smertestillende midler med paracetamol. Fagfolk frykter det kan gi fosteret misdannelser.

Ultralydbilde av foster

En dansk undersøkelse konkluderer med at mors bruk av paracetamol under svangerskap gir økt risiko for misdannelser hos fosteret.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Bruk av det smertestillende midlet paracetamol under svangerskapet gir økt risiko for å føde gutter med misdannelser i kjønnsorganene. Det er en av konklusjonene i en ny stor dansk undersøkelse som ble publisert i dag.

Finnes i de mange reseptfrie smertestillende


Paracetamol finnes i en rekke av de vanligste smertestillende og febernedsettende produktene som Paracet, Pinex og Panodil. I pakningsvedlegget står det at det at ikke er skadelige for fosteret, men den danske undesøkelsen viser noe annet.

47.000 danske kvinner har deltatt i en undersøkelse i regi av universitetet i Aarhus. Resultatet presenteres i siste utgave av tidsskriftet Epidemiology.

Forskerne undersøkte testiklene til nyfødte gutter. Her fant de en sammenheng mellom barn hvor testiklene ikke hadde kommet ned i pungen og mødre som brukte vanlige smertestillende medisin. Tilstanden kalles kryptorkisme og kan gi dårligere sædkvalitet senere i livet.

Sædceller

Mors bruk av paracetamol kan gi sønnen dårligere sædkvalitet senere i livet.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Rundt halvparten av kvinnene som deltok i undersøkelsen tok piller med paracetamol under graviditeten.

– Mødrene som tok smertestillende medisin med paracetamol, hadde 30 prosent høyere risiko for å få barn med misdannelser, sier Morten Søndergaard Jensen ved universitetet i Aarhus til den danske avisa Politiken .

Ble anbefalt paracetamol

Ultralydundersøkelse hos jordmor

Jordmødre og leger anbefaler gravide å bruke medikamenter med paracetamol ved behov for smertestillende eller febernedsettende medisin.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Kristin Berdal er gravid i femte måned og i dag var hun på rutinesjekk hos jordmor Liv Lorås ved St. Olavs hospital i Trondheim. Alt er vel i magen til mor. Som de fleste gravide har Berdal kutta ut røyk og alkohol. Men vanlig smertestillende som paracet har hun brukt flere ganger.

– Ja, jeg har tatt det noen ganger da jeg var forkjølet og hadde vondt i hodet, sier Berdal.

Og jordmor Liv Lorås sier at det er medikamenter med paracetamol de til nå har anbefalt gravide å bruke ved behov for smertestillende eller febernesettende medisin.

– Prøv å unngå paracetamol

Sven M. Carlsen er professor ved det medisinske fakultetet ved universitet i Trondheim

Sven M. Carlsen er professor i medisin.

Foto: Rune karlsen / NRK

Sven M. Carlsen er professor ved det medisinske fakultetet ved universitet i Trondheim. Han har forska på hormoneffekt i svangerskap i 10 år. Dersom danskene har rett så maner han til forsiktighet.

– Ja, dersom paracetamol har de bivirkningene som påvist her så kan det også være andre bivirkninger som ikke er avslørt, så jeg vil nå anbefale gravide å forsøke å unngå midler med paracetamol ved graviditet, sier Carlsen.