Plastemballasje utfordrer hermetikkboksen

Fomler du med hermetikk og bokseåpner? Nå kommer plastemballasjen som ingen skjærer seg på og som kan erstatte blikkboksene.

Hermetikk

Plastemballasje utfordrer hermetikkboksene, men er ikke mer miljøvennlig.

Foto: www.colourbox.com

Hermetikkboksen har fått en ny konkurrent.

Fra Danmark kommer en ny type matvareemballasje som kan holde kjøtt ferskt i opptil 2 år. Den er av plast og skal både være miljøvennlig og lett å åpne, skriver Politiken .

Den nye plastemballasjen er på vei ut i åtte globale markeder, først i Sør-Amerika og Japan.

Av flere grunner har ikke steriliert plastemballasje fått det store gjennombruddet i Norge enda, sier Morten Sivertsvik til NRK.no. Han er forskningsleder ved Nofima.

Hermetikk i butikk

Hermetikkboksene dominerer fortsatt i butikkhyllene i Norge. Nå kommer en dansk utfordrer i plastikk.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– I Norge har man satset mer på utvikling av ferdigvarer i form av kjølevarer enn på langtidsholdbarhet. De store investeringskostnader ved å skifte til pakkemaskiner som sikrer holdbarhet i plastemballasje, blir også tatt i betraktning.

Det har tatt lang tid å utvikle den, for det skal mye til å slå den gode gamle blikkboksen, som har fungert i 200 år .

Ting som irriterer

Den klassiske hermetikkboksen gir lang holdbarhet, men det er ikke alltid gjort i en håndvending å åpne bokser med fiskeboller, lappskaus eller makrell.

– En tredjedel av kvinnene og mange eldre, sier at de har problemer med å åpne varer. Å åpne hermetikkbokser krever styrke i tommel og pekefinger, sier Søren Østergaard, leder i emballasjeseksjonen ved Teknologisk institutt i Taastrup, Danmark.

Video Atle Antonsen irriterer seg

Ikke alle patenter i hjemmet fungerer optimalt. Atle Antonsen irriterer seg over litt av hvert.

– Behovet for å hermetisere vil øke

Morten Sivertsvik ønsker den danske nyvinningen velkommen.

I Norge forskes det også kontinuerlig på nye måter å emballere og hermetisere matvarer på.

–Vi kommer til å se flere hermetiseringsmetoder som dette. Hvis matvaremangelen i verden øker, vil det bli større behov for å ta vare på den maten vi har, sier Morten Sivertsvik, forskningsleder ved Nofima ved Universitet for miljø- og biovitenskap.

– Ikke mer miljøvennlig

Den danske matvareprodusenten skryter av at plastemballasjen er mer miljøvennlig, men i følge Den norske emballasjeforeningen, slår den ikke hermetikkboksen på det punktet.

– Det som opptar oss mest er at emballasjen skal gå i evig kretssløp og kunne gjenvinnes. Husholdningsavfall er den største utfordringen, men når det gjelder glass og metall i Norge, samles over 90 % inn, sier Jan Ove Holmen, direktør i norsk emballasjeforening.

Blikk for hermetikk

Hermetikkboksen har eksistert i samme form i 200 år.

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)