Legenes favorittsmertestillende

Smertestillende finnes i flere reseptfrie varianter, men hvilken bør du egentlig bruke? Ekspertene levner ingen tvil.

Paracet

Skal du først ta en smertestillende tablett, bør du velge paracetamol, mener leger NRK.no har snakket med. Virkestoffet blir solgt reseptfritt under navn som blant annet Pinex og Paracet.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Paracetamol er et godt smertestillende legemiddel, og et middel som trygt kan anbefales som førstevalg.

Marit Hermansen

Anbefaler paracet som førstevalg av smertestillende: Marit Hermansen, lege og leder i Norsk forening for allmennmedisin

Foto: Legeforeningen

Det sier Marit Hermansen, lege og leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Rådet er lite kontroversielt. Statens legemiddelverk har i lang tid anbefalt paracetamol som førstevalg av reseptfritt smertestillende. Informasjonstjenesten RELIS, som skal gi uavhengig legemiddelinformasjon, har kommet med samme anbefaling.

– Den største fordelen med paracetamol er at den går an å kombinere med nesten alle andre legemidler. Derfor er paracetamol det smertestillende du bør prøve først enten du har feber eller andre smerter, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Steinar Madsen

Anbefaler også paracet som førstevalg av smertestillende: Steinar Madsen, medisinsk fagansvarlig i Statens legemiddelverk.

Foto: Statens legemiddelverk

Noen få bør riktignok holde seg unna, for eksempel de med leverproblemer eller de få som er allergisk mot stoffet. Det er heller ikke anbefalt å bruke det over lengre tid, da skal du oppsøke lege for å finne ut hva som egentlig forårsaker feberen eller smertene.

Bruker du ibuprofen?

Ibuprofen er en annen smertestillende-favoritt i Norge.

– Den gir likeverdig smertestillende effekt som paracetamol, men er forbundet med flere bivirkninger, for eksempel magesår og i verste fall mageblødninger. Dessuten passer den ikke for alle pasienter, for eksempel de med nyresvikt, sier Madsen.

– Er det noen grunn til å velge ibuprofen fremfor paracetamol?

– Nei, det er det ikke.

Weifa, som fører både paracetamol- og ibuprofenprodukter, er enig i at paracetamol bør være førstevalg.

Astrid T. Bratvedt

Anbefaler også paracet som førstevalg av smertestillende: Astrid Bradtvedt, forsknings- og utviklingsdirektør i legemiddelprodusenten Weifa.

Foto: Weifa

– Men noen vil kunne oppleve bedre effekt av ibuprofen ved enkelte tilstander. For eksempel ved smerter i forbindelse med akutte betennelsestilstander i muskel-skjelettsystemet. Ibuprofen har også betennelsesdempende effekt, sier Astrid Bradtvedt, forsknings- og utviklingsdirektør i Weifa.

Mikser flere virkestoffer

Andre vanlige reseptfrie smertestillende er naproksen, som Legemiddelverket bare anbefaler mot menstruasjonssmerter. Diklofenak har vist seg å øke faren for hjerte- og karsykdommer, og bør derfor kun brukes ved akutte smerter, ikke feber eller influensa.

De siste årene har det dukket om en rekke reseptfrie smertestillende som blander ulike virkestoffer i én og samme pillecocktail, for eksempel paracetamol og koffein. Les ekspertenes dom over de nye pilleblandingene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)