- Det er fortsatt en stor andel av befolkningen som ikke spiser frukt og grønnsaker daglig, og økt innsats er nødvendig om målet om fem porsjoner frukt og grønnsaker per dag skal nås, konkluderer forfatterne av en artikkel som er publisert i Tidsskriftet for Den norske lægeforening.
I 1990-årene ble det iverksatt flere tiltak for å øke forbruket av frukt og grønnsaker. Den offisielle anbefalingen om å spise fem om dagen kom i 1996.
Artikkelforfatterne konkluderer med at tiltakene har hatt enkelte positive utslag, men at det er vanskelig å se store endringer utviklingen før og etter merkeåret 1996.
Test deg selv:
Tre om dagen
Vi spiser altså stadig grønnere, men utviklingen går svært sakte. Grønnsakene bør bli billigere og mer tilgjengelig, mener forskerne.
Voksne spiser i dag om lag 400 gram frukt og grønnsaker daglig. Dette tilsvarer omtrent tre porsjoner og er langt lavere enn anbefalingen på 750 gram per dag.
Test matvanene dine
.Kvinner flinkest
Ifølge Matportalen.no, en informasjonsside fra helsemyndighetene, spiser kvinner langt mer frukt, bær eller grønt enn menn. 70 prosent av norske kvinner spiser grønt hver dag, mot 50 prosent menn.
Samlet viser spørreundersøkelser at andelen som spiser grønnsaker eller frukt og bær daglig, har økt fra 40 til 60 prosent de siste ti årene.
- Dette er en positiv utvikling, men undersøkelsene viser tydelig at en stor andel av både menn og kvinner fortsatt ikke spiser grønnsaker eller frukt daglig, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet.
Se også:
.Roser skolefrukt
Heller ikke blant de unge er grøntinntaket tilfredsstillende. Selv om tiltak som skolefruktordningen i grunnskolen blir trukket fram som et positivt bidrag. Dette er en ordning det bør satses videre på, mener artikkelforfatterne.
- Innføring av gratis frukt og grønnsaker i skolen kunne få stor betydning for fremtidige generasjoners inntak og helsen deres, skriver de.
Forsvaret får også skryt for prosjektet Grønn bølge, som økte inntaket av frukt og grønnsaker blant de vernepliktige soldatene fra gjennomsnittlig 250 gram per dag (inkludert poteter) ved prosjektstart i 2003, til 500 gram 2005.
Les også: