Langt igjen til fem om dagen

Nordmenn knasker stadig mer frukt og grønt. Men det er fortsatt langt igjen til vi får i oss fem om dagen.

Frukt og grønt.

Vi spiser ennå for lite frukt og grønt.

Foto: lev dolgachov

 

- Det er fortsatt en stor andel av befolkningen som ikke spiser frukt og grønnsaker daglig, og økt innsats er nødvendig om målet om fem porsjoner frukt og grønnsaker per dag skal nås, konkluderer forfatterne av en artikkel som er publisert i Tidsskriftet for Den norske lægeforening.

I 1990-årene ble det iverksatt flere tiltak for å øke forbruket av frukt og grønnsaker. Den offisielle anbefalingen om å spise fem om dagen kom i 1996.

Artikkelforfatterne konkluderer med at tiltakene har hatt enkelte positive utslag, men at det er vanskelig å se store endringer utviklingen før og etter merkeåret 1996.

Test deg selv: Er du avhengig av sukker?

Tre om dagen

Vi spiser altså stadig grønnere, men utviklingen går svært sakte. Grønnsakene bør bli billigere og mer tilgjengelig, mener forskerne.

Voksne spiser i dag om lag 400 gram frukt og grønnsaker daglig. Dette tilsvarer omtrent tre porsjoner og er langt lavere enn anbefalingen på 750 gram per dag.

Test matvanene dine her. .

Kvinner flinkest

Ifølge Matportalen.no, en informasjonsside fra helsemyndighetene, spiser kvinner langt mer frukt, bær eller grønt enn menn. 70 prosent av norske kvinner spiser grønt hver dag, mot 50 prosent menn.

Samlet viser spørreundersøkelser at andelen som spiser grønnsaker eller frukt og bær daglig, har økt fra 40 til 60 prosent de siste ti årene.

- Dette er en positiv utvikling, men undersøkelsene viser tydelig at en stor andel av både menn og kvinner fortsatt ikke spiser grønnsaker eller frukt daglig, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet.

Se også: Slik får du bedre kosthold. .

Roser skolefrukt

Heller ikke blant de unge er grøntinntaket tilfredsstillende. Selv om tiltak som skolefruktordningen i grunnskolen blir trukket fram som et positivt bidrag. Dette er en ordning det bør satses videre på, mener artikkelforfatterne.

- Innføring av gratis frukt og grønnsaker i skolen kunne få stor betydning for fremtidige generasjoners inntak og helsen deres, skriver de.

Forsvaret får også skryt for prosjektet Grønn bølge, som økte inntaket av frukt og grønnsaker blant de vernepliktige soldatene fra gjennomsnittlig 250 gram per dag (inkludert poteter) ved prosjektstart i 2003, til 500 gram 2005.

Les også: Hva betyr det å spise fem om dagen?

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)