Laget sin egen seremoni

Stavanger-familie fikk problemer med gravferd. For dem passet verken kristen eller human-etisk seremoni.

Hvit orkide
Foto: Helge Helgheim / NRK

Toleranse og respekt ligger nedfelt i den humanistiske tankegang. Det sier Kjell Ivar Hodne. Han og familien valgte å ha en Human Etisk gravferd da en familiemedlem gikk bort i fjor. Det var det ingen andre i familien som hadde noe imot, heller, forteller han.

I forberedelsene til gravferden snakket familien med en representant fra HEF som skulle tale. De fortalte også hvilke sanger de ønsket. Men tre av sangene, bl. a. ”Eg ser” av Bjørn Eidsvåg og ”Hallelujah” av Leonard Cohen – var ikke tillatt ifølge retningslinjene for en humanistisk gravferd i regi av HEF. Dette var ikke familien Hodne forberedt på og ble svært skuffet.

Familien Hodnes valg av sanger var ikke religiøst begrunnet. De handler bare om godhet, og vi ble svært skuffet da vi ikke kunne bruke dem.

Vinjar Tufte.
Foto: Human Etisk Forbund

Vinjar Tufte er sentralt ansvarlig for gravferdene i HEF. Retningslinjene for musikkvalget i våre begravelser skal være i samsvar med de signalene vi ønsker å sende ut. Og når noen ønsker hjelp fra oss for å gjennomføre en begravelse, så er det for ha en humanistisk seremoni.

Hos oss blir det gjort uten religiøse innslag, og det er viktig å tenke på innholdet i sangene, sier han.

Som medarrangører må vi gå gjennom sangtekstene, og når det er noe som strider mot våre prinsipper, må vi si nei, sier Tufte. Vi skjønner at vi kan være uenige om hva som er religiøs tekst eller ikke.

Knut Størdal.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Kantor Knut Størdal i Strinheim kirke i Trondheim sier han spiller både religiøs og ikke-religiøs musikk i kristne begravelser. Musikken må fungere i den sammenhengen vi bruker den i, sier han. En begravelse er også en feiring av det livet som har vært. Og det kan gjøres både mer religiøse ”termer” og i allment språk. Han sier det er mange sanger som ikke har spesielt åndelig innhold, som kan passe i en begravelse.

For meg går grensen ved sanger som har et direkte anti-kristent innhold. Jeg har problemer med f. eks. ”Imagine” av John Lennon, fordi teksten har en brodd mot religion, og det blir vanskelig i en begravelse i vår sammenheng, sier Størdal.

For familien Hodne ble resultatet at de valgte å arrangere begravelsen på egen hånd. Kjell Ivar Hodne fikk ordnet alt det praktiske. Han spilte selv til sangene i begravelsen og ledet selv seremonien. Han mener at uansett i hvilken regi begravelsen skal skje, så må de pårørende få bestemme mye rundt det som skal skje.

Vinjar Tufte sier det er helt i orden at folk blander elementer fra ulike seremonier, men da vil ikke HEF stå som med-arrangør. Vi gir gjerne råd, men vil selv ikke være med på gjennomføringen.

Hør om valg av seremoni ved gravferd.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)