Laget sin egen seremoni

Stavanger-familie fikk problemer med gravferd. For dem passet verken kristen eller human-etisk seremoni.

Hvit orkide
Foto: Helge Helgheim / NRK

Toleranse og respekt ligger nedfelt i den humanistiske tankegang. Det sier Kjell Ivar Hodne. Han og familien valgte å ha en Human Etisk gravferd da en familiemedlem gikk bort i fjor. Det var det ingen andre i familien som hadde noe imot, heller, forteller han.

I forberedelsene til gravferden snakket familien med en representant fra HEF som skulle tale. De fortalte også hvilke sanger de ønsket. Men tre av sangene, bl. a. ”Eg ser” av Bjørn Eidsvåg og ”Hallelujah” av Leonard Cohen – var ikke tillatt ifølge retningslinjene for en humanistisk gravferd i regi av HEF. Dette var ikke familien Hodne forberedt på og ble svært skuffet.

Familien Hodnes valg av sanger var ikke religiøst begrunnet. De handler bare om godhet, og vi ble svært skuffet da vi ikke kunne bruke dem.

Vinjar Tufte.
Foto: Human Etisk Forbund

Vinjar Tufte er sentralt ansvarlig for gravferdene i HEF. Retningslinjene for musikkvalget i våre begravelser skal være i samsvar med de signalene vi ønsker å sende ut. Og når noen ønsker hjelp fra oss for å gjennomføre en begravelse, så er det for ha en humanistisk seremoni.

Hos oss blir det gjort uten religiøse innslag, og det er viktig å tenke på innholdet i sangene, sier han.

Som medarrangører må vi gå gjennom sangtekstene, og når det er noe som strider mot våre prinsipper, må vi si nei, sier Tufte. Vi skjønner at vi kan være uenige om hva som er religiøs tekst eller ikke.

Knut Størdal.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Kantor Knut Størdal i Strinheim kirke i Trondheim sier han spiller både religiøs og ikke-religiøs musikk i kristne begravelser. Musikken må fungere i den sammenhengen vi bruker den i, sier han. En begravelse er også en feiring av det livet som har vært. Og det kan gjøres både mer religiøse ”termer” og i allment språk. Han sier det er mange sanger som ikke har spesielt åndelig innhold, som kan passe i en begravelse.

For meg går grensen ved sanger som har et direkte anti-kristent innhold. Jeg har problemer med f. eks. ”Imagine” av John Lennon, fordi teksten har en brodd mot religion, og det blir vanskelig i en begravelse i vår sammenheng, sier Størdal.

For familien Hodne ble resultatet at de valgte å arrangere begravelsen på egen hånd. Kjell Ivar Hodne fikk ordnet alt det praktiske. Han spilte selv til sangene i begravelsen og ledet selv seremonien. Han mener at uansett i hvilken regi begravelsen skal skje, så må de pårørende få bestemme mye rundt det som skal skje.

Vinjar Tufte sier det er helt i orden at folk blander elementer fra ulike seremonier, men da vil ikke HEF stå som med-arrangør. Vi gir gjerne råd, men vil selv ikke være med på gjennomføringen.

Hør om valg av seremoni ved gravferd.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.