Kvinner overgår menn på IQ-tester – for første gang i historien

I løpet av de siste hundre årene, så lenge IQ-testing har pågått, har kvinner scoret dårligere enn menn – så mye som fem prosent. For første gang er resultatene snudd på hodet.

Forretningsmøte

Kvinner scorer for første gang høyere på IQ-tester enn menn i flere land. (Illustrasjonsfoto).

Foto: www.colourbox.com

Det er den amerikanske professoren James Flynn, som etter å ha forsket på IQ-testing i en årrekke, nå skal ha funnet tegn til at resultatene har bikket i kvinnenes favør.

– I løpet av de siste hundre årene har poengsummene til begge kjønn økt, men hos kvinnene har de økt raskere, sier Flynn ifølge new zealandske 3 News.

– Hjernene våre tilpasser seg

Forskeren begrunner dette i de store endringene i det moderne samfunnet.

– Kompleksiteten i den moderne verden gjør at hjernene våre tilpasser seg mer og igjen øker IQ-en vår.

For kvinners del betyr det muligens at livet har blitt mer krevende med flere baller i lufta på samme tid, som å fostre familie og jobbe utenfor hjemmet.

Den fulle effekten av dette moderne samfunnet er, ifølge professor Flynn, bare i ferd med å vise seg på kvinner, og mer forskning er nødvendig for å fastslå den egentlige årsaken til at IQ-en vokser.

Tall fra den vestlige verden

En annen teori er også at kvinner alltid har hatt evnen til å score høyere, men på grunn av diskriminerende kjønnstilpasning i samfunnet, har de aldri fått utløp for sitt fulle potensial.

Kjønnsmessige forskjeller i utdanning, oppdragelse og sosiale roller har historisk sett lagt listen lavere for kvinner.

Flynn har hentet inn tall fra land i den vestlige verden, i Europa, USA, Canada, på New Zealand og i Argentina.

Resultatene viste at skillet mellom menn og kvinner var blitt minimalt, og at kvinner faktisk scoret marginalt høyere enn menn på New Zealand, i Estland og Argentina.

Professoren skal etter planen publisere de nye funnene i en bok.

Les også: Vil IQ-teste statsministeren
Les også: – Det er mer enn IQ som definerer gode lærere

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)