Vil IQ-teste statsministeren

– Alle bør intelligenstestes, særlig statsministeren, mener psykolog og fagansvarlig for IQ-tester i Mensa Norge, Rolf Bøe Lindgren.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg burde helst ha vært IQ-testet før han ble statsminister, mener Rolf Bøe Lindgren i Mensa Norge.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Man vil jo helst ha en statsminister som klarer å få ting unna fort, og som ikke gjør feil selv når ting må skje raskt og under press, sier Lindgren.

Denne uken kom en rapport som viste at norske lærere har blitt mindre intelligente. Undersøkelsen fra Norges Handelshøyskole viste at dagens lærere har langt lavere IQ enn for noen tiår siden.

«Beklagelig», mente professor ved Handelshøyskolen, Victor Norman – «Det er mer enn IQ som definerer gode lærere», svarte Utdanningsforbundet.

– Veldig galt å etterstrebe et egalitært samfunn

Men Rolf Bøe Lindgren, som selv tilhører de to prosentene som gjør det best på intelligenstester, vil helst ha betraktelig økt bruk av IQ-testing.

Han mener at absolutt alle som skal få en jobb, bør IQ-testes.

– 100 års forskning og mange diskusjoner med veldig mange smarte mennesker, samt utprøving i praksis, viser at hvis du vil vite hvem av to mennesker som er best egnet til å gjøre en jobb, og de ellers stiller likt, vil den som scorer høyest på IQ-tester, gjøre den beste jobben, sier Lindgren til NRKs «Ukeslutt».

Det er veldig viktig at menneskene som jobber her i verden, er dem som er flinkest til å utnytte ressursene og flinkest til å gjøre ting riktig.

Rolf Bøe Lindgren i Mensa Norge

Jobbintervjuer holder ikke for å finne den beste kandidaten, ifølge Lindgren, fordi det er mye lettere å bløffe i et intervju enn å lure en intelligenstest.

At en person har høy IQ, kan være helt avgjørende, mener han.

– Det er en overbefolket klode med begrensede ressurser. Det er veldig viktig at menneskene som jobber her i verden, er dem som er flinkest til å utnytte ressursene og flinkest til å gjøre ting riktig, sånn at vi slipper unødvendig bruk av andre menneskers tid og penger. Det er et problem hvis lar være å være rasjonelle når vi dør av å ikke være det. Vi risikerer det hvis vi ikke er veldig påpasselige med at folk til enhver tid jobber med det de passer best til, sier Lindgren.

– Jeg mener det er veldig galt å etterstrebe et egalitært samfunn (et samfunn som bygger på prinsippet om likhet, red.anm). Vi har rett og slett ikke råd til det.

Hør debatten i Ukeslutt:

Moralsk spørsmål

Kim Kantardijev, leder i Norsk studentorganisasjon, er sterkt uenig. Det blir for enkelt å redusere dette til et intelligensspørsmål, mener han.

For det handler ikke bare om hva som er rasjonelt, det er også et moralsk spørsmål.

– Å kun bli bedømt på IQ, tror jeg fører til et sorteringssamfunn som kan gi utslag i at en del personer som kunne gjort mye bra, ikke får blitt med, sier Kantardijev.

Han påpeker at det er flere kvaliteter enn bare intelligensen som avgjør om en person er godt egnet til en jobb eller ikke.

– Tester man bare IQ-en, blir for eksempel intelligensen viktigere enn formidlingen i læreryrket. I de aller fleste jobber er relasjonskompetanse, altså hvordan du forholder deg til andre mennesker, minst like viktig som det som kalles intelligens her, sier han til «Ukeslutt».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IQ-testing av Kim Kantardjiev

Kim Kantardijev (t.h) ble IQ-testet av fagansvarlig for IQ-testet i Mensa Norge, Rolf Bøe Lindgren. – Du er smart, konkluderte Lindgren.

Foto: NRK

– Relasjonskompetanse er en trøstepremie

– Folk har lansert relasjonskompetanse som en slags trøstepremie for mennesker som scorer lavt på IQ-tester, svarer Lindgren.

– Det er veldig lite faktisk forskning som viser at relasjonskompetanse har noe særlig å si. Enten har du det, eller så har du det ikke. Hvor mye du har av denne kompetansen, spiller liten rolle.

Folk har lansert relasjonskompetanse som en slags trøstepremie for mennesker som scorer lavt på IQ-tester.

Rolf Bøe Lindgren i Mensa Norge

Før de to gikk i Ukeslutt-studio, lot Kim Kantardijev seg IQ-teste gjennom Mensas test.

Spørsmålene er strengt hemmelige, og Lindgren voktet dem godt. Under sendingen avslørte han Kantardijevs resultat.

– Jeg er uenig i mye av det du sier, men dum er du ikke, sa han henvendt til Kantarjev.

– Du har 37 riktige svar av 45 mulige.

Kravet til Mensa er at man må ha svart riktig på 40 av spørsmålene.

Når tror du statsministeren i Norge blir IQ-testet før han får jobben?

– Jeg skulle ønske det var sånn, men jeg tror ikke det kommer til å skje. Jeg tror det er for mye irrasjonalitet rundt hva det vil si å gjøre den formen for seleksjon. Men statsministeren burde selvfølgelig IQ-testes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger